Maistortilla´s

Een van de dingen die ik vroeger altijd graag wilde eten, maar niet mocht hebben omdat er altijd gluten in zaten, was wraps. Wanneer we Mexicaans aten, kocht mijn moeder altijd de harde taco’s. Af en toe kregen andere familieleden in ons gezin de zachte tortilla’s die je zo handig op kon rollen. Hoewel ik harde taco’s heel lekker vind, was ik toch altijd wel een beetje jaloers, vooral toen ik in mijn studententijd ontdekte hoeveel je eigenlijk met wraps kan doen. Een studievriend at ze bijvoorbeeld graag met zalm en roomkaas. Een aantal jaar geleden verschenen er glutenvrije tortilla’s in het schap van mijn supermarkt. Hoe enthousiast was ik toen ik deze voor het eerst uit kon proberen. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Helaas konden de glutenvrije wraps niet aan die verwachtingen voldoen. Ze waren erg dik, droog en moeilijk op te rollen. De meeste scheurde al bij de eerste poging. Lange tijd heb ik de glutenvrije wraps daarom links laten liggen. Afgelopen jaar at ik echter maistortilla’s in een Mexicaans restaurant. De ober verzekerde me dat deze 100% glutenvrij waren, en dat de tortilla’s in Mexico eigenlijk altijd van mais gemaakt zijn. In dat restaurant proefde ik voor het eerst tortilla’s zoals tortilla’s horen te smaken. Ik besloot dat ik dit zelf ook moest kunnen maken. Na een zoektocht op internet, bleek dat ik masa harina aan moest schaffen. Dit is niet het gewone maismeel dat al in mijn keukenkastje stond, maar voorgekookt maismeel. Alleen hiermee maak je echte maistortilla’s. Toen ik dit meel eenmaal gevonden had, bleek de rest eigenlijk supersimpel. Nu maak ik een paar keer per maand glutenvrije wraps, en zelfs mijn vriend vindt ze lekkerder dan de voorverpakte uit de supermarkt.
Ingrediënten
- 250 gram masa harina (verkrijgbaar in sommige supermarkten, toko’s, of op het internet)
- 300 ml warm water
- 1 theelepel zout
Bereiding
- Gooi alle ingrediënten in een schaal en kneed net zo lang tot je een vaste bal deeg hebt
- Verwarm een koekenpan zonder olie op hoog vuur
- Verdeel het deeg in balletjes ter grote van een tennisbal (ongeveer 8)
- Leg een van de ballen tussen twee stukken plastic (ik gebruik altijd twee grote ziplock zakken. met een tortillapers of door er een zware pan op te drukken. Zijn de wraps nog te dik en klein? Rol nog even na met een deegroller tot de gewenste dikte
- Haal de tortilla voorzichtig van het plastic en leg in de hete pan. Laat ongeveer 45 seconden bakken en draai om. laat ook deze kant 45 seconden bakken. Elk fornuis is anders en de baktijd hangt ook af van de dikte van de tortilla. Zorg in ieder geval dat je de tortilla niet te lang bakt, dan wordt het droog en hard
- Doe hetzelfde met alle deegballetjes. Bewaar ze in een theedoek. Zo drogen ze niet uit en blijven ze lekker zacht
- Vul ze op jouw manier
Deze tortilla’s zijn glutenvrij en natuurlijk ook van zichzelf al vegetarisch en vegan. Je kunt de tortilla’s gelijk gebruiken, maar ze zijn ook later weer op te warmen door ze in theedoek en al even op te piepen in de magnetron. Ook kun je extra veel maken, en een deel invriezen. Laat de tortilla’s eerst helemaal ontdooien en warm ze op dezelfde manier (in een theedoek) op in de magnetron. Maistortilla’s zijn heel veelzijdig. Probeer bijvoorbeeld eens deze vistaco´s.
Pingback: Vistaco’s | De Glutenvrije Flexitariër
Pingback: Venezolaanse arepas | De Glutenvrije Flexitariër
Pingback: Vegan arepas met jackfruit | De Glutenvrije Flexitariër