Perfecte vlezige tofu blokjes

Perfecte vlezige tofu blokjes

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Het grootste deel van mijn leven heb ik tofu-loos doorgebracht. Ik ben er niet mee opgegroeid en toen ik voor mezelf ging koken kwam het eigenlijk nooit in me op om tofu te kopen. Het leek me ook nooit heel smakelijk. De verpakkingen met water zien er niet erg aantrekkelijk uit en de tofu die ik wel eens bij een vegetarische vriend kreeg vond ik muffig en zompig. Toen ik echter een half jaar in Taiwan studeerde, ontdekte ik dat tofu wel heel erg lekker kan zijn. Hoe ze het daar precies bereiden wist ik echter niet. Nu ben ik weer een paar jaar verder en eigenlijk pas voor het eerst aan het experimenteren met tofu. Hoe zorg je nu dat tofu zo lekker wordt dat je de kip niet mist in je gerecht? Eigenlijk gaat het vooral om structuur, want tofu neemt makkelijk smaken op. Door een aantal tips van het internet te combineren, heb ik nu een recept voor tofu blokjes die lekker stevig zijn en perfect passen in je vegetarische roerbak of curry. Het invriezen duurt eigenlijk het langst, maar is wel noodzakelijk want dit proces verstevigt de structuur van de tofu. Bovendien is het handig om al porties voorgesneden tofu in de vriezer te hebben!

Ingrediënten

 • 1 blok tofu
 • Snuf zout
 • Marinade (ik hou het zelf graag simpel met 2 eetlepels sojasaus)
 • 2 theelepels maizena of ander glutenvrij meel

Bereiding

 1. Snij de tofu in vier dunne plakken van gelijke grootte. Leg de plakken op de helft van een theedoek en vouw de andere helft van de doek eroverheen. Zet nu iets zwaars (bijvoorbeeld een stapeltje boeken of een gietijzeren pas) op de theedoek. Zorg dat elke plak tofu geplet wordt.
 2. Laat de tofu minstens 20 min zo staan. Hierna zul je zien dat de tofu meer op elkaar geperst is. Een groot deel van het vocht is opgenomen door de theedoek. Heb je extra tijd over? Herhaal het proces met een nieuwe droge doek
 3. Snij de tofu nu in blokjes en vries per portie in. (Ik maak van 1 blok tofu meestal 2 porties. Van 1 portie eten we dan met 2 personen)
 4. Haal een portie tofu uit de vriezer zodra deze bevroren is geweest. Laat ontdooien in een theedoek
 5. Druk met je handen nog eens lichtjes op de theedoek om het laatste vocht uit de blokjes te krijgen
 6. Verwarm de oven voor op 185 graden
 7. Doe de blokjes tofu in een bakje, strooi er wat zout over en meng met je marinade.
 8. Zodra de marinade is opgenomen, kun je de maizena over de tofu strooien. Meng dit heel goed en verwijder overtollig meel uit het bakje.
 9. Leg de blokjes tofu goed verspreid op een bakplaat en bak 20 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen.
 10. De blokjes tofu zijn nu bruin gekleurd en hebben een harde buitenkant. Gooi deze blokjes als laatste bij je roerbakgerecht of curry en warm goed door, De tofu zal nu weer wat zachter worden, maar zijn stevige structuur behouden. Bovendien neemt het de smaken van je gerecht goed op.

Deze tofublokjes zijn glutenvrij en een perfecte vegan vleesvervanger. Probeer ze bijvoorbeeld in dit wokgerecht met groenten, tofu en cashews. Pers en vries in het weekend 2 of meer blokken tofu in één keer in. Zo heb je altijd een portie tofu in huis.

3 Comments

 1. Pingback: Rijstnoedels met gewokte groenten, tofu en cashews | De Glutenvrije Flexitariër

 2. Pingback: Gevulde mihoen met tofu saté | De Glutenvrije Flexitariër

 3. Pingback: Zuid Indiase curry met tofu | De Glutenvrije Flexitariër

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: