Nacho’s met ‘pulled’ jackfruit

Nacho's met 'pulled' jackfruit

  • Opdieningen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ondanks dat het een gewone doordeweekse dag is, had ik vandaag heel erg zin in lekker ongezonde weekendkost. Voedsel dat je niet eet, maar vreet. Nacho’s zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Tijdens mijn werk zat ik al een boodschappenlijstje in mijn hoofd te maken. Normaal gesproken maak ik nacho’s altijd met gehakt. Dit keer ging ik echter voor vegetarisch. Ik zag laatst namelijk dat mijn supermarkt eindelijk jonge jackfruit verkocht. Deze onvolgroeide vrucht heeft een vlezige structuur en kun je uit elkaar trekken, zodat het op draadjesvlees lijkt. Bovendien neemt het heel goed smaken op. Na de ontdekking van de blikken jackfruit in het schap, kon ik niet wachten om deze vleesvervanger uit te proberen. Het eerste experiment: nacho’s. Uitslag: met vlag en wimpel geslaagd! Ik heb nu al zin om jackfruit te testen op een burger of in een rendang.

Ingrediënten

  • 1 zak nacho chips naturel
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik jackfruit
  • 2 eetlepels bbq saus
  • 2 tomaten
  • 1 blok cheddar (ongeveer 50 gram), geraspt
  • 200 ml melk
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel glutenvrije bloem
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel zure room
  • Snufje chilipoeder
  • Eventueel een handje verse koriander en een jalapeno peper

Bereiding

  1. Doe de jackfruit in een vergiet en spoel goed na met water.
  2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukken jackfruit aan.
  3. Doe de bbq saus bij de jackfruit, draai het vuur laag en laat dit minstens 10 minuten pruttelen.
  4. Verwarm ondertussen het klontje boter in een steelpan. Wanneer deze helemaal gesmolten is en bubbelt, doe je er een eetlepel bloem bij. Roer dit ongeveer 2 minuten goed door. doe de melk bij dit mengsel en laat even goed warm worden. Draai het vuur laag en voeg handje voor handje de geraspte cheddar toe. als alles is gesmolten roer je hier nog een snuf chilipoeder door. de kaassaus is nu af.
  5. Snij de paprika in stukken en bak dit even in een pan. Gooi de kidneybonen erbij en warm goed door.
  6. Snij de rode ui, de tomaten (en eventueel de koriander en jalapeno)
  7. Maak de guacamole door de avocado, een halve tomaat, een kwart ui en de knoflook in de keukenmachine of met een staafmixer te mengen.
  8. De jackfruit zou nu goed gaar moeten zijn. trek het vruchtvlees met een vork uit elkaar zodat er draadjes ontstaan.
  9. Nu ben je klaar om je schaal nacho’s te bouwen. Begin met een laag chips, gevolgd door de paprika met bonen en de jackfruit. Schep nu een paar lepels kaassaus over de schaal heen. Herhaal dit nog eens. Maak de schaal af met de gesneden rode ui en tomaten, de guacamole, de zure room en eventueel de koriander en jalapeno

Deze nachoschotel is glutenvrij en vegetarisch. Het recept kan aangepast worden naar een vegan versie. Laat dan de zure room achterwege en gebruik een plantaardige vervanger voor de kaas (sommige supermarkten verkopen tegenwoordige vegan ‘kaas’!) Als je dit recept wat sneller en simpeler wil maken, kun je de kaassaus achterwege laten en gewoon geraspte kaas over de nacho’s strooien. Vergeet dan niet om de schotel even in de oven te zetten zodat de kaas smelt.

3 Comments

  1. Pingback: Rijstnoedels met gewokte groenten, tofu en cashews | De Glutenvrije Flexitariër

  2. Pingback: Vega taco’s met jackfruit | De Glutenvrije Flexitariër

  3. Pingback: Vegan rendang | De Glutenvrije Flexitariër

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: