Vega taco’s met jackfruit

Vega taco's met jackfruit

  • Opdieningen: 3
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Dag 5 van de Nationale Week Zonder Vlees: still going strong. We hadden deze week al pasta, rijst, en Turkse pizza op het menu staan, dus vandaag had ik zin in iets Mexicaans. Vorige keer had ik een hele goede ervaring met bbq jackfruit in een nachoschotel, en ik was wel benieuwd hoe het zou werken met droge kruiden. Ik maakte daarom de jackfruit daarom heel simpel met typische ‘taco-kruiden’ als paprikapoeder, gemalen komijnzaad en chilipoeder. Daar bakte ik nog wat rode paprika, kidneybonen en mais bij. Ik wilde eigenlijk ook nog guacamole maken, maar ik was te lui sneed de avocado dus gewoon in schijfjes, Klodder zure room erbij en eventueel wat geraspte kaas: simpel, lekker én vega.

Ingrediënten

  • 1 pak taco’s
  • 1 blik jong jackfruit (dus niet de zoete rijpe in siroop!)
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 blikje mais
  • 2 theelepels paprikapoeder (zelf deed ik er ook nog een snuf gerookte paprikapoeder bij, mocht je dit in de kast hebben staan: aanrader)
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram ijsbergsla
  • 125 gram zure room
  • 1 limoen
  • 1 avocado
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Eventueel wat geraspte kaas

Bereiding

  1. Giet het blik jackfruit in een vergiet en spoel de stukken goed schoon. Grote stukken met veel harde kern kun je eventueel een keer doorsnijden. Laat goed uitlekken
  2. Verwarm de olie in een pan en snij ondertussen de ui en knoflook fijn
  3. Fruit de ui en knoflook kort aan en bak ook even de jackfruit mee. Draai het vuur middelhoog en voeg de paprikapoeder, gemalen komijnzaad, chilipoeder en peper en zout naar smaak toe. Doe een half glas water in de pan en laat de jackfruit 10 minuutjes pruttelen
  4. Ondertussen kun je de paprika, avocado en ijsbergsla snijden en de blikjes bonen en mais uit laten lekken. Verwarm ook de taco’s kort in de oven
  5. Als het meeste vocht in de pan is verdampt, kun je de jackfruit uit elkaar trekken met vorken. Ik las laatst dat iemand dit deed door met een aardappelstamper de stukken fruit te pletten. Ik heb het geprobeerd en dit werkt inderdaad ook prima. Let dan wel op dat je niet alles helemaal tot moes stampt. Wat structuur is wel zo lekker
  6. Voeg de paprika toe aan de jackfruit en bak even mee. Doe daarna ook de bonen en de mais in de pan. Knijp op het laatst je limoen erover uit
  7. Serveer de taco’s met het jackfruit mengsel, de schijfjes avocado, de ijsbergsla, zure room en eventueel wat geraspte kaas zodat iedereen zijn eigen perfecte vega taco kan bouwen

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Voor een vegan variant laat je simpelweg de zure room en de kaas weg. Een ongezoete sojayoghurt kan ook als vervanging van de zure room dienen. Daarnaast zijn tomatensalsa’s ook heerlijke sausjes voor je taco’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: