Vegan rendang

vegan rendang

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Afdrukken

Zoals je misschien gemerkt heb, ben ik fan van jonge jackfruit. Ondertussen heb ik al een paar gerechten met deze vleesvervanger gemaakt zoals nacho’s met ‘pulled’ jackfruit en vegan arepas met jackfruit. Nu zag ik laatst in een restaurant ‘rendang van jackfruit’ op het menu staan. Helaas was dit niet glutenvrij en kon ik het niet bestellen, maar ik was wel geïnspireerd om thuis aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je voor de makkelijke weg kiezen met een pakje rendang boemboe uit de supermarkt, maar dat is tegelijkertijd ook de minder lekkere weg. Daarom besloot ik het recept zo vers mogelijk te houden. Bovendien heb ik veel Indonesische ingrediënten van de toko al in huis dus het was niet eens zo heel veel extra moeite. Ga dus langs de toko en maak gelijk een grote pan vegan rendang voor je familie of bezoek. Ik serveerde mijn rendang met gestoomde pandanrijst en sajoer boontjes. Heerlijk!

Ingrediënten

 • 500 gram jackfruit (let op het uitlekgewicht als je blikken koopt. Ik gebruikte 2 blikken jackfruit van 565 gram voor 500 gram uitgelekte jackfruit)
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 steranijs
 • 3 sjalotten
 • 3 tenen knoflook
 • 2 rawitt pepers (of 2 lepels sambal)
 • 2 cm verse gember
 • 3 kruidnagels
 • 1 serehstengel (ook wel citroengras genoemd)
 • 2 blaadjes djeruk purut
 • 2 blaadjes salam (gewone laurier kan eventueel ook)
 • 5 kemirie nootjes (als je kemiriepasta hebt, gebruik je 2-3 theelepels. Kan je het echt nergens vinden? Vervang dan door 5 macadamia noten)
 • 4 eetlepels kokosrasp
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel komijn poeder
 • 1 theelepel koriander poeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel grof zeezout
 • 2-5 eetlepels glutenvrije ketjap naar smaak
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • Eventueel verse koriander ter garnering

Bereiding

 1. Rooster de steranijs en kruidnagels in een droge pan op middelhoog vuur tot ze beginnen te geuren. Snij de knoflook, sjalotten en pepers alvast in grove stukken
 2. Maak nu de boemboe in een vijzel of met een keukenmachine of staafmixer. Begin met het zeezout, de knoflook en de sjalotten. Als dit een redelijk egale pasta is, voeg je de kemirienoten, gember en de peper toe. Wanneer de pasta weer zo goed als egaal is, voeg je de laos, komijn, koriander en kurkuma toe en roer je de boemboe goed door.
 3. Doe de jackfruit in een vergiet en spoel goed af met koud water
 4. Verhit 2 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur en bak de boemboe 5 minuten goed aan. Doe de jackfruit erbij en bak 2 minuten mee
 5. Plet de stengel sereh met een zwaar voorwerp (zoals een pan). Zo komen de smaken goed vrij. Doe de kokosmelk, serehstengel, djerek purut, salamblad/laurier, de steranijs en de kruidnagels bij de jackfruit en roer goed door. Laat dit op laag vuur lekker lang sudderen. Ik heb het 45 minuten op laten staan, maar hoe langer je het de tijd geeft, hoe beter de smaken intrekken.
 6. Rooster ondertussen de kokosrasp in een droge koekenpan tot deze mooi bruin is. Maak ondertussen je andere gerechten klaar (zoals de rijst of sajoer boontjes)
 7. Haal na het sudderen de sereh, djerek purut, salamblad/laurier, de steranijs en de kruidnagels uit de pan. Roer de geroosterde kokos door de rendang. Breng het gerecht verder op smaak met de ketjap. Blijf goed proeven zodat de rendang goed op smaak komt
 8. Serveer je rendang met wat verse koriander. Lekker met pandanrijst en sajoer boontjes

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan.

2 Comments

  • Bedankt voor je reactie Joost! Ik heb het recept aangepast naar 1 theelepel. Beter later nog zout toevoegen, een te zout gerecht is lastiger te redden. Ik had daarom ook voor de ketjap een wat ruime marge gegeven, omdat de zoutheid per merk wat kan verschillen. Hopelijk lukt het de volgende keer beter!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: