Vegetarische spekjes van tempeh

Vegetarische spekjes van tempeh

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Vegetarische spekjes. In de supermarkt vindt je in het koelvak vaak wel een of twee soorten van deze vleesvervanger. Helaas zijn die kant en klare pakjes bijna nooit glutenvrij. Zou het ook in eigen keuken te maken zijn? Ik ben zelf eigenlijk pas recent aan het experimenteren met tofu en tempeh, maar was er wel van overtuigd dat hier wat van te maken was. Mij leek tempeh de beste optie om mee aan de slag te gaan, omdat dit makkelijker knapperig wordt dan tofu. Stap twee was het kiezen van de kruiden. Na een korte zoektocht op het internet naar vegetarische vervangers van spekjes, bleek gerookt paprikapoeder in veel recepten voor te komen. Ik besloot hier een potje van in huis te halen, hoewel ik me afvroeg of het heel anders zou zijn dan de ‘normale’ paprikapoeder die ik al in mijn kruidenrekje had staan. Toen ik het potje open maakte bleek echter dat ik me daarin had vergist. Het poeder ruikt en smaakt super rokerig en leek inderdaad perfect voor mijn spekjes. Zelf was ik best tevreden over het resultaat van mijn eerste poging, al zou ik de volgende keer wat minder zuinig zijn met het zout. Echte spekjes zijn nu eenmaal ook heel zout van smaak.

Ingrediënten

 • 125 gram tempeh
 • Plantaardige olie
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 theelepel zout
 • Snufje uienpoeder en knoflookpoeder

Bereiding

 1. Snij de tempeh in reepjes, ongeveer het formaat van een spekreepje
 2. verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de tempehreepjes op hoog vuur. Hierdoor worden ze enigszins gefrituurd waardoor ze lekker knapperig worden. Schep de tempeh voortdurend goed om en zorg dat elk reepje een mooie bruine kleur krijgt.
 3. 3, Schep de reepjes uit de olie op een vel keukenpapier en laat even afkoelen.
 4. Doe de tempeh in een kommetje en voeg het zout, paprikapoeder, uienpoeder en knoiflookpoeder toe. Hussel goed door elkaar zodat elk reepje omhuld is met een laagje kruiden.
 5. Je vegetarische spekjes zijn nu klaar. Je kunt ze nu in je gerecht verwerken. Je kunt het gewoon koud eten, maar als je ze nog even wilt verwarmen voor gebruik moet je oppassen dat je ze niet op te hoog vuur weer aanbakt.

Deze spekjes zijn niet alleen vegetarisch, maar passen ook in een veganistisch voedingspatroon. Ik gebruikte ze voor mijn vegetarische pasta carbonara, maar ze zullen vast ook heerlijk zijn in een stamppot of risotto.

2 Comments

 1. Pingback: Pasta Carbonara met vega-spekjes | De Glutenvrije Flexitariër

 2. Pingback: Snijbonen-witlof stamppot met zoete vegaspekjes | De Glutenvrije Flexitariër

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: