Pasta Carbonara met vega-spekjes

Pasta Carbonara met vega-spekjes

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Een van de allerlekkerste dingen die ooit in Italië is bedacht is pasta carbonara. Niet de zware ongezonde (en vaak niet glutenvrije) roomsaus die je in supermarktpotten vindt, maar de echte Italiaanse versie. Deze is van zichzelf al romig genoeg door het ei dat gebruikt wordt. Niet dat ik niet van room bij mijn pasta hou, ik heb genoeg andere recepten waarbij ik met plezier room gebruik, maar in dit geval is zonder echt lekkerder. De enige ingrediënten die bij pasta carbonara horen zijn ei, pecorino romano kaas, knoflook, peper en spek. En pasta natuurlijk. Hoewel ik deze pasta al honderd keer heb gemaakt, was het vandaag toch afwachten hoe het zou smaken. Ik wilde deze favoriet namelijk wel eens vegetarisch proberen te maken. Hiervoor verving ik het spek voor vegetarische spekjes. In de supermarkt kon ik deze echter niet glutenvrij vinden. Met tempeh heb ik daarom mijn eigen ‘spekjes’ gemaakt.

Ingrediënten

 • Glutenvrije pasta voor 2 personen (ongeveer 250 gram, afhankelijk van je eetlust)
 • 2 eieren
 • 1 portie vegetarische spekjes
 • Peper
 • 80 gram geraspte pecorino romano
 • 1 teen knoflook

Bereiding

 1. Kook de pasta beetgaar en bewaar een beetje kookvocht
 2. Hak de knoflook fijn
 3. Breek de eieren in een kommetje en kluts deze goed, voeg flink wat peper en de pecorino romano toe en roer tot er een gelijkmatige massa ontstaat.
 4. Bak de knoflook in een koekenpan tot deze goed geurt, maar nog niet donkerbruin is.
 5. Warm de vegetarische spekjes op met de knoflook
 6. Roer de spekjes en de knoflook door de pasta, gevolgd door het kookvocht en het ei-mengsel. Zorg dat je pan niet op het vuur staat! Terwijl je roert zal het ei door de warmte van de pasta genoeg stollen tot het een mooie saus wordt.
 7. Verdeel de pasta over de 2 borden of kommen en maak er een simpele salade bij.

Deze pasta is glutenvrij en vegetarisch, maar je kunt natuurlijk de glutenvrije pasta vervangen door ‘gewone’ pasta en de vegetarische spekjes door echt varkensspek. Een vegan carbonara lijkt me lastig omdat het ei moeilijk te vervangen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: