Tomatensaus met rode linzen

Tomatensaus met rode linzen

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken
Een basisrecept voor een goede, zelfgemaakte tomatensaus is onmisbaar. Het kan veel gerechten naar een hoger niveau tillen en is veel lekkerder dan saus uit een potje. Bovendien bepaal je zo zelf hoeveel zout en suiker er op je bord beland. Op het internet wemelt het van ‘de beste tomatensaus ooit’. Volgens mij is het vooral belangrijk om zelf te beslissen wat jij lekker vindt in je saus (veel of weinig knoflook, kruidig of neutraal, etc.) en vooral hoeveel tijd je erin wilt stoppen. Zo kun je met verse tomaten aan de slag gaan, maar als je het jezelf wat makkelijker wil maken, kun je ook tomaten uit blik gebruiken. Als je verse tomaten gebruikt, zorg dan dat je goed rijpe uitzoekt. Zelf maak ik tomatensaus vaak op verschillende manieren, afhankelijk van in welk gerecht ik het wil verwerken. Deze tomatensaus met rode linzen is bijvoorbeeld ideaal wanneer je een vegetarisch of veganistisch recept wil maken. De rode linzen zorgen namelijk voor extra proteïne in je saus. Daarnaast combineren linzen gewoon heel goed met tomaten en geven ze een verrassende twist aan je gerecht.

Ingrediënten

 • 700 gram tomaten
 • 3 tenen knoflook
 • 2 flinke uien of 3 sjalotjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels balsamico
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 winterpeen
 • 150 gram gedroogde rode linzen
 • een eetlepel Italiaanse kruiden
 • Zout, suiker en peper naar smaak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de tomaten door midden en leg met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg de tomaten niet over elkaar heen, maar naast elkaar. Een beetje proppen mag best
 2. Schil de uien en snij in kwarten. Leg ze tussen de tomaten in.
 3. Schil de knoflook en snijd in grove plakken. Leg deze bovenop de tomaten
 4. Snijd de bleekselderij en de wortel in stukken en verspreid ook over de ovenschaal
 5. Sprenkel de olijfolie en de balsamico over de schaal en schuif deze voor minstens 30 minuten in de oven. Langer mag ook, zolang de groenten niet aanbranden. Een beetje geblakerd is perfect.
 6. Kook ondertussen de gedroogde rode linzen in 15 minuten gaar en giet af.
 7. Gooi alle groenten uit de ovenschaal bij de linzen en zorg dat alle sappen ook meegaan in de pan. Pureer alles tot een gelijkmatige massa met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet de saus nog even op het vuur en voeg de Italiaanse kruiden toe. Voeg naar eigen smaak zout, suiker en peper toe. Hoe beter de tomaten zijn die je gebruikt, hoe minder suiker je bijvoorbeeld toe hoeft te voegen, dus proef goed!

Deze tomatensaus is van nature glutenvrij, vegetarisch en veganistisch. Verwerk het in een ovenschotel, stoofschotel of pastasaus. In deze vegetarische lasagne smaakt het bijvoorbeeld heerlijk.


1 reactie

 1. Pingback: Vegetarische lasagne | De Glutenvrije Flexitariër

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: