Gevulde courgette met vegagehakt

Ook ik heb niet altijd zin om lang in de keuken te staan. Een snel maar lekker go-to recept is voor mij gevulde courgette. De vulling is zo gemaakt, en terwijl je courgette in de oven liggen, kun je de was ophangen, of nog één aflevering van je favoriete serie kijken. Ideaal dus. Laatst kwam ik er achter dat het vegagehakt en de vegetarische stukjes van Quorn glutenvrij zijn! Omdat het in de aanbieding was bij mijn supermarkt heb ik gelijk van beide soorten een pakje gekocht. Van het vegetarische gehakt besloot ik dus om gevulde courgette te maken. Oordeel: prima smaak en structuur. Ik zal niet snel weer ‘echt’ gehakt halen om mijn courgettes mee te vullen. Wij aten beide gewoon 2 halve courgettes per persoon. Hierdoor is het een koolhydraatarme en lichte maaltijd die wel voldoende vult. Denk je er niet genoeg aan te hebben? Dan kun je er ook wat rijst of pasta bij serveren.
Ingrediënten
- 2 courgettes (kijk van tevoren even naar welke ovenschaal je wilt gebruiken. Ik heb een langwerpige ovenschaal waar de courgettes overdwars in moeten liggen. Ik kies zelf dus altijd voor korte, dikke courgettes)
- 1 pakje glutenvrij vegetarisch gehakt (bijvoorbeeld van Quorn)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 80 gram geraspte kaas
- 1 flinke eetlepel Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel plantaardige olie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de ui en knoflook kort aan. Doe het blik tomatenblokjes erbij en laat even pruttelen
- Was de courgettes, snij de kontjes af en snij ze in de lengte doormidden
- Schraap het zachte vruchtvlees met een lepel uit de courgettehelften zodat er 4 bootjes ontstaan
- Doe het gehakt bij de tomatensaus en roer goed door. Kook het mengsel eventueel nog een beetje in als het nog erg vochtig is
- Voeg de Italiaanse kruiden en wat peper en zout naar smaak toe aan je saus
- Leg de courgettebootjes in een ovenschaal en vul ze met het tomaten-gehakt mengsel. Alle saus mag op dus prop ze lekker vol. Strooi de geraspte kaas over je courgettes
- Bak de courgettes 20 minuten in de voorverwarmde oven
Deze vegetarische gevulde courgettes zijn glutenvrij en vegetarisch. Wil je ze veganistisch maken? Laat de kaas dan weg of vervang door vegan kaas. Let op: het vegetarische gehakt dat ik hier heb gebruikt is o.a. gemaakt van scharrelei-eiwit en dus niet veganistisch. Zelf heb ik nog geen veganistisch gehakt gevonden dat glutenvrij is, maar je zou ook verkruimelde tofu kunnen gebruiken.
Gebruik je het vruchtvlees niet wat je uit de courgette haalt? Of gaat dat bij het gehaktmengsel mee weer de courgette in?
LikeLike
Hoi Tabitha,
Soms doe ik dat wel en soms niet 😉 Omdat ik hier al 400 gr tomatenblokjes gebruik, doe ik de binnenkant van de courgette er niet bij. Anders wordt het te nat en te veel. Als ik alleen een blikje tomatenpuree puree in huis ipv tomatenblokjes doe ik het juist wel.
Hopelijk heb je hier wat aan!
LikeGeliked door 1 persoon