Pad thai met tofu en garnalen

Pad thai met tofu en garnalen

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Pad thai is een van de bekendste en populairste gerechten uit Thailand. Daar wordt het vaak als streetfood verkocht, maar in het Westen kun je het in elk Thais restaurant bestellen. Niet zo gek, want pad thai heeft een heerlijke balans tussen de smaken zout, zuur, zoet en pittig. In Thailand wordt het bijna altijd met tofu gemaakt, met soms ook kip of garnalen erbij. Ik koos er zelf voor om zowel tofu als garnalen te gebruiken, maar de garnalen zou je voor het gemak ook weg kunnen laten. Wat wel belangrijk is bij pad thai, is dat je rijstnoedels gebruikt, liefst ook de brede variant in plaats van mihoen. Deze keer maakte ik mijn pad thai met rijstnoedels van zilvervliesrijst, omdat deze extra vezels bevatten, maar witte rijstnoedels zijn ook prima. Peen julienne hoort eigenlijk niet in een authentieke pad thai, maar ik vond het een mooie kleur (en extra groente!) toevoegen aan het gerecht. Bij pad thai hoort tamarinde pasta. Kan je dit niet vinden in je supermarkt of toko? Vervang het dan door 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel witte azijn.

Ingrediënten

 • 200 gram rijstnoedels
 • 2 eieren
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 2 bosuitjes
 • 250 gram taugé
 • 2 handjes peen julienne
 • 6 reuzegarnalen, gepeld
 • 100 gram tofu
 • 3 handjes ongezouten pinda’s
 • 1 limoen
 • 1 eetlepel (bruine) suiker
 • 2 eetlepels vissaus
 • 2 eetlepels tamarindepasta
 • 3 eetlepels water
 • 1 rode peper
 • Eventueel verse koriander en chiliflakes
 • 2 eetlepels plantaardige olie

Bereiding

 1. Snij het sjalotje en het teentje knoflook fijn. Hak de pinda’s grof. Snij de tofu in blokjes, het bosuitje in reepjes en de rode peper in ringetjes ( hou je niet van pittig? Snij dan eerst het kapje van de peper, en rol deze tussen je handen tot alle zaadjes eruit komen vallen
 2. Maak alvast je saus door de suiker, de vissaus, de tamarinde pasta en het water in een kommetje te mengen
 3. Doe de rijstnoedels in een bak met warm water. Laat ze weken tot ze flexibel zijn, maar nog niet helemaal zacht. Pas bij het roerbakken mogen ze helemaal gaar worden. Giet de noedels af en laat goed uitlekken
 4. Verhit een eetlepel olie in een wok. Bak de garnalen kort op hoog vuur. Beweeg ze niet in de pan, maar laat ze op één plek liggen. Draai ze wel even om als ze oranje/roze beginnen te kleuren.
 5. Haal de garnalen uit de pan, deze gebruiken we pas weer op het einde. Je kunt ze eventueel warm houden onder wat almuniumfolie
 6. Verwarm weer een eetlepel olie in de pan, en bak de tofublokjes op hoog vuur goudbruin. Doe dan de ui en knoflook bij de tofu en bak kort mee. Gooi de noedels in de wok en giet je saus erbij. Nu is het belangrijk dat je goed blijft roeren en omscheppen. De saus moet goed met alle sliertjes noedels gemengd worden
 7. Schuif de noedels naar een kant van de wok en breek 2 eieren op de bodem. Roer goed door het ei tot deze bijna gaar is, roer het dan door de noedels
 8. Als de noedels goed zacht beginnen te worden, bak je de taugé, de bosuitjes, de peen julienne, de rode peper, en het grootste deel van de pinda’s mee
 9. Serveer de pad thai op een bord met eventueel nog wat rauwe taugé voor een extra bite, wat verse koriander, de laatste pinda’s en een stuk limoen. Ook kun je nog wat chiliflakes op de rand van het bord strooien. Zo kan iedereen zelf bepalen hoe pittig en zuur de pad thai zal smaken. Leg als laatste 3 garnalen op de noedels

Dit gerecht is van nature glutenvrij door de rijstnoedels. Om een vegetarische versie te maken, kun je de garnalen weglaten, en de vissaus vervangen door sojasaus. Proef dan wel goed of je sausje zout genoeg is. Voor een vegan versie van pad thai laat je ook het ei weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: