Pesto van radijsloof

Omdat ik regelmatig mijn eigen radijsjes inmaak, haal ik zo nu en dan een bosje bij de supermarkt. Ik gebruik dan alleen de rode radijsjes zelf, terwijl er een hele bos groen loof in de groentebak beland. Heel erg zonde, want de radijsbladeren zijn gewoon eetbaar. Tegenwoordig bewaar ik daarom het groen en probeer het op allerlei manieren te verwerken. Eerder heb ik de bladeren al eens in een roerbakgerecht gebruikt, maar door het internet kwam ik op het idee om er eens pesto van te maken. Net zoals je van basilicum en rucola heerlijke pesto’s kan maken, lukt dit ook goed met het radijsloof. Zo belanden de blaadjes nooit meer in de gft bak, en heb je iets lekkers om door de pasta te roeren, of op een toastje te smeren.
Ingrediënten
- 1 bosje radijsloof
- 1 handje pijnboompitjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 klein teentje knoflook
- 1 handje parmezaanse kaas of pecorino romano
- Zout en peper
Bereiding
- Rooster de pijnboompitjes op middelhoog vuur.Blijf er goed bij want ze branden gemakkelijk aan
- Pluk de blaadjes van het radijsloof, Probeer zo min mogelijk harde stengels mee te pakken. Laat ook vergeelde blaadjes zitten
- Maak je de pesto met een vijzel? Begin dan met het fijnstampen van de pijnboompitjes, gevolgd door de blaadjes, de knoflook, de olijfolie, de kaas, en ten slotte wat zout en peper naar smaak. Maak je het met een keukenmachine of staafmixer? Maal alle ingrediënten dan in 1 keer. Voeg het zout en peper wel pas later naar smaak toe
- Meng de pesto door je pasta, of smeer het op een lekker glutenvrij toastje met wat tomaatjes. Net als normale pesto kan je het op veel manieren gebruiken
Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Voor een vegan pesto vervang je de kaas door een handje edelgistvlokken.
Pingback: Ingemaakte radijsjes | De Glutenvrije Flexitariër