Sinaasappel-amandelcake

Sinaasappel-amandelcake

 • Opdieningen: 8-10
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Deze sinaasappel-amandelcake is super lekker, en vanwege zijn oranje kleur perfect om te maken voor bijvoorbeeld Koningsdag! Het lijkt in eerste instantie raar om de sinaasappels met schil en al te verwerken in de cake, maar door het koken van vruchten wordt de schil heel zacht en verliest het zijn bitterheid. 2,5 uur bereidingstijd lijkt lang, maar het grootste deel hiervan ben je gewoon aan het wachten op de kook- en baktijd en kun je dus ondertussen gewoon iets anders gaan doen. De tijd dat je echt actief bezig bent met mixen is hooguit 15 minuten. Door het gebruik van amandelmeel is deze cake van nature glutenvrij en lekker smeuïg. Je kunt de taart afmaken door er poedersuiker overheen te strooien. Omdat ik deze cake voor Koningsdag maakte, knipte ik eerst een kroontje uit en legde deze op de cake voordat ik de poedersuiker strooide. Haal het sjabloon weg en je hebt een leuke versierde Koningsdagcake.

Ingrediënten

 • 2 handsinaasappelen (liefst biologisch)
 • 250 gram amandelmeel
 • 6 eieren
 • 200 gram kristalsuiker
 • 10 gram bakpoeder
 • Snuf zout
 • Poedersuiker

Bereiding

 • Maak de sinaasappels schoon en leg met schil en al in een pan met kokend water. Zorg dat de sinaasappels helemaal onder staan en kook ze 1,5 uur zodat ze helemaal zacht zijn
 • Ga even relaxen of wat anders doen. De laatste 10 minuten van de kooktijd kun je het beslag gaan maken. Doe het amandelmeel in een ruime kom en mix met een handmixer een voor een de eieren erdoor. Voeg dan ook de suiker, het bakpoeder en het zout toe aan je beslag en mix weer goed door elkaar. Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 175 graden
 • Als de sinaasappels gekookt zijn, giet je ze af en spoel je ze goed na met koud water. Zo koelen ze alvast wat af. Pureer de sinaasappels met een staafmixer met schil en al fijn. Als laatste mix je de sinaasappelpuree door je beslag tot je een gelijkmatige massa hebt
 • Bekleed een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede met bakpapier en doe het beslag in de vorm. Bak de cake in 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven
 • Na 50 minuten prik je met een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake klaar. Zit er nat beslag aan de prikker? Laat de cake dan nog een paar minuten extra bakken. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen in de springvorm! Dit is heel belangrijk want anders kruimelt de taart en krijg je alleen maar brokken cake. Pas als de cake helemaal afgekoeld en stevig is, haal je hem uit de vorm en strooi je er wat poedersuiker overheen. Deze cake kun je gelijk eten, maar na 1 of 2 dagen is hij zelfs nog lekkerder!

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en vegetarisch. Voor een vegan variant kun je de eieren vervangen door 2 eetlepels maizena. Ik zou dan ook ongeveer 100 gram margarine aan het beslag toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: