Teriyakizalm met prei

Teriyakizalm met prei

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Dit recept voor teriyakizalm gaat al heel lang mee. Toen ik dit gerecht voor mijn neus kreeg bij een vriendinnetje waar ik vaak speelde, was ik gelijk verkocht. Ik genoot zo van deze voor mij zo nieuwe smaak, dat ik het recept van de moeder mee kreeg zodat we het thuis ook eens konden maken. Mijn eigen moeder probeerde graag iets nieuws en was ook gelijk fan. Op dat ene kopietje uit het kookboek van de moeder van mijn vriendin hebben we jarenlang geteerd, en vandaag besloot ik het eens online te zetten. Het leuke aan dit recept vind ik is dat je aan de ingrediënten kunt zien dat het een recept van jaren geleden is. Nu zullen de meeste zichzelf respecterende koks een marinade met ketchup en ketjap manis geen Japanse teriyaki saus durven noemen, maar twintig jaar geleden waren veel Japanse producten nu eenmaal niet goed verkrijgbaar in Nederland. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen, maar ik vind deze ‘vernederlandste’ versie van zalm nog steeds heerlijk! Ik at de groenterijst die ik bij Albert Heijn had gevonden. Deze is van kikkererwten, linzen en doperwten gemaakt en bevat daardoor meer eiwitten en minder koolhydraten dan normale rijst.

Ingrediënten

 • 2 zalmfilets
 • 2 kleine preien (je kunt natuurlijk zelf met andere groenten variëren)
 • 2 eetlepels glutenvrije ketjap manis
 • 2 eetlepels ketchup
 • 1 theelepel suiker
 • 1 eetlepel rijstwijnazijn
 • 1 teentje knoflook
 • 2 porties rijst
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • Eventueel wat sesamzaadjes

Bereiding

 1. Maak de marinade door de ketjap manis, ketchup, suiker, rijstwijnazijn en een geperst teentje knoflook door elkaar te roeren. Leg de zalmfilets in de marinade en zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Laat de zalm minstens 20 minuutjes marineren (langer is altijd goed)
 2. Bereid de rijst volgens de verpakking. Snij de prei in ringen in spoel goed af in een vergiet (niks verpest je maaltijd meer dan zand in je mond)
 3. Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de prei op hoog vuur tot deze gaar, maar nog steeds knapperig is (ongeveer 6 minuten)
 4. Verhit weer een eetlepel olie in een koekenpan en bak de zalmfilet aan twee kanten gaar op middelhoog vuur (ongeveer 2 minuten per kant). Gooi in de laatste minuut de rest van de marinade erbij en warm goed door
 5. Leg de zalmfilet op een bedje van prei en serveer met de rijst. Giet de overgebleven marinade uit de pan over de zalm en strooi er eventueel nog wat sesamzaadjes over

Dit recept is glutenvrij en lactosevrij. Door de groenterijst bevat dit recept minder koolhydraten. Voor een echt koolhydraatarm gerecht kun je bloemkoolrijst gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: