Risotto met makreel en ei

Risotto met makreel en ei

 • Opdieningen: 2-3
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Ik had deze week gerookte makreelfilet in de koelkast liggen en hoewel dit super lekker is op brood, wilde ik de vis deze keer verwerken in het avondeten. Ik had heel veel zin in risotto, dus besloot ik zelf een maaltijd te verzinnen. Ik herinnerde me een recept dat mijn zus wel eens maakte met makreel. Daarin zat rijst, een zak oosterse wokgroenten en gekookte eieren. Met dat gerecht in mijn achterhoofd maakte ik deze risotto, en ik moet zeggen dat het heel goed gelukt is. De risotto was een soort heerlijke combinatie van Oosters en Italiaans. Vergeet vooral de citroen niet in dit recept, want die geeft echt een lekker frisse smaak aan dit gerecht. We zaten zelf bomvol en hielden zelfs nog wat over, dus met dit recept zou je denk ik ook best 3 magen kunnen vullen.

Ingrediënten

 • 200 gram risotto rijst
 • 700 ml water
 • 1,5 blokje groentebouillon
 • Half glas droge witte wijn (optioneel)
 • 2 gerookte makreelfilets
 • 1 stuk winterpeen (ongeveer 3 cm)
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 paprika
 • 1 kleine prei
 • 1 rode peper
 • 1 citroen
 • 2 eieren (of 3 als je voor 3 personen kookt)
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • Handje verse platte peterselie
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

 1. Breng in een pannetje het water met de bouillonblokjes aan de kook. Laat vervolgens op laag vuur zachtjes doorkoken
 2. Snij ondertussen de ui, knoflook fijn en de winterpeen en bleekselderij in stukjes
 3. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit eerst de ui en knoflook 2 minuutjes aan. Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en bak weer 3 minuten. Voeg dan ook de risotto rijst toe en bak nog eens 3 minuten totdat de rijstkorrels glazig worden
 4. Voeg de wijn toen en blijf roeren tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg nu een soeplepel bouillon toen en blijf weer roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de bouillon op is en de rijst gaar (ongeveer 20 minuten)
 5. Snij ondertussen de prei in ringetjes en de paprika en peper in stukjes. voeg dit tussen de tweede en derde bouillonlepel toe aan de pan. Zo worden de groenten ook mooi gaar
 6. Kook de eieren 5 minuten. Zelf koos is voor zachtgekookte eieren, maar als je van hardgekookt houdt kun je ze natuurlijk ook langer koken
 7. Als de risotto gaar is, roer je de kerriepoeder er door heen. Pluk de makreelfilets tot kleine stukjes en snij de citroen in partjes. 2 partjes kun je leeg knijpen en door de risotto roeren. De andere 2 partjes kun je ter garnering gebruiken. Zo kan iedereen zelf bepalen of ze nog wat citroensap over hun bord willen uitknijpen
 8. Snij nog wat peterselie fijn. Verdeel de risotto over de borden en serveer met de makreel, het citroenpartje, een zachtgekookt ei en de peterselie

Dit recept is glutenvrij en lactosevrij. Voor een vegetarische versie kun je de makreel weg laten. Voor een vegan versie moet je ook de eieren achterwege laten. De risotto wordt dan wel wat saai, dus ik zou hem in dat geval pimpen met bijvoorbeeld tuinbonen en ‘scrambled’ tofu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: