Bonenburger met chipotlemayo

Bonenburger met chipotlemayo

  • Opdieningen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Deze zwarte bonen burger is echt heel heel heel erg lekker. Vaak zijn bonenburgers een beetje ‘mushy’ en papperig. De enige manier om dat te voorkomen, is om de bonen eerst droog te roosteren in de oven. Terwijl de bonen geroosterd worden, kan je de rest vast voorbereiden, zoals de chipotlemayo. Dit is het perfecte sausje voor een bonenburger: een beetje pittig met een zoetig rooksmaakje. Je kunt zelf natuurlijk varieren met de kruiden en de toppings van je burger, maar ik kan deze combinatie van harte aanraden. De kaas had voor mij echter niet per se gehoeven. De volgende keer ga ik sowieso een poging wagen om de burger vegan te maken en een vervanging te bedenken voor het ei. Dit is namelijk wel de binder die de burger bij elkaar houdt. Wij aten deze burger met een salade en zaten goed vol!

Ingrediënten

  • 2 glutenvrije broodjes
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 los geklopt ei
  • 1 eetlepel glutenvrij paneermeel
  • 4 blaadjes sla
  • Paar schijfjes komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels chipotlepeper in adobosaus (ik gebruikte een potje van het merk La Morena)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • eventueel 2 plakjes cheddar

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bonen in een vergiet en spoel goed af. Verdeel de bonen over een bakplaat met bakpapier en rooster ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
  2. Snij de sjalot en de knoflook fijn en bak even aan in een koekenpan
  3. Snij alvast de komkommer, sla en rode ui voor op de burger
  4. Maak de chipotlemayo door 2 eetlepels mayo met 2 theelepels chipotlepeper te mengen (als je van echt pittig houdt kun je er naar smaak meer chipotle in doen)
  5. Haal de bonen uit de oven en laat een beetje afkoelen. Meng de bonen samen met het ei, de paprikapoeder, de komijnpoeder, het paneermeel, peper en zout en de aangebakken sjalot en knoflook. Dit kan in een keukenmachine, een staafmixer, of een vork. Zorg dat de bonen niet helemaal tot moes worden gemixt, juist gedeeltelijk hele bonen zorgen voor een lekkere structuur van je burgers
  6. Maak je handen nat en maak 2 burgers van je mengsel. Laat de burgers eventueel even opstijven in de koelkast
  7. Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers op middelhoog vuur aan beide kanten bruin (3 tot 5 minuten per kant). Het vuur moet absoluut niet te hoog staan, anders verbrand de buitenkant terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Op het einde kun je eventueel 2 plakjes cheddar op de burgers laten smelten
  8. Snij de broodjes open en bouw de burger met de saus, sla, burger, komkommer, ui, en nog meer saus!

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Een vegan variant volgt binnenkort, zodra ik een goede vervanging voor het ei heb gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: