Vegan en glutenvrij bananenbrood

Vegan en glutenvrije bananenbrood

 • Opdieningen: 10
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Een tijdje geleden heb ik een glutenvrij recept voor bananenbrood met noten op mijn blog gezet. Deze maakte ik met glutenvrij bakmeel en glutenvrije havermout. In bijna elk recept voor bananenbrood worden eieren gebruikt voor de binding. Toch vroeg ik me bij het posten van mijn recept af of ik niet ook een vegan bananenbrood zou kunnen bakken. Ik besloot het de volgende keer te proberen. Afgelopen week had ik 2 bananen in de fruitschaal liggen die al erg bruin aan het worden waren. Tijd voor bananenbrood. Ik deed op internet wat onderzoek naar vegan bakrecepten en ei-vervangers. Een bananenbrood dat uit elkaar valt als je het oppakt is namelijk niet zo handig. Veel sites noemden dezelfde binders voor vegan cake: een extra banaan, een eetlepel appelmoes of een eetlepel pindakaas. Ook las ik dat mensen een papje maakten van gebroken lijnzaad en water om een ei te vervangen. Mij leek de pindakaas een lekkere toevoeging aan bananenbrood. Ik twijfelde wel of dit genoeg zou zijn om een heel brood te binden, dus het leek me een goed idee om het lijnzaadpapje ook eens te proberen. Pindakaas vind ik goed samengaan met chocola, dus ik voegde ook wat cacaopoeder toe aan mijn beslag. Ik had ook nog wat pinda’s in de kast liggen dus die gingen er grof gehakt bovenop. De smaak van dit vegan bananenbrood was echt heerlijk. Hij was iets kruimeliger dan mijn niet-vegan versie, maar toch vond ik de samenhang zeker niet tegenvallen. Volgende keer ga ik nog een extra lepel pindakaas of lijnzaad proberen.

Ingrediënten

 • 2 overrijpe bananen
 • 100 gram glutenvrije havermout
 • 150 gram glutenvrij meel
 • 7 gram bakpoeder
 • 115 gram margarine
 • 80 gram basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 eetlepel cacao
 • 1 grote eetlepel pindakaas
 • 1 flinke eetlepel lijnzaad
 • 3 eetlepels water
 • Snufje zout
 • 2 handjes grof gehakte pinda’s

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in met een beetje margarine
 2. Zorg dat de boter zacht is, dus niet koud uit de koelkast. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker
 3. Meng in een andere kom het meel, havermout, bakpoeder, cacao en een snufje zout
 4. Schil de bananen en prak ze zo fijn mogelijk met een vork.
 5. Doe het lijnzaad en het water in een diepe mok of beker (anders spettert het enorm) en mix goed met een staafmixer. Als je al gebroken lijnzaad hebt gekocht kun je het echter gewoon mengen met het water en even laten staan. Je merkt dat het echt een papje wordt. Meng het lijnzaadpapje met het bananenprakje en de pindakaas
 6. Doe dit prakje bij het boter-suiker mengsel en roer goed door. Doe nu het meel-havermout mengsel erbij en roer weer goed tot er een egaal beslag ontstaat
 7. Verdeel het beslag over het ingevette cakeblik en schuif in de voorverwarmde oven. Bak het bananenbrood ongeveer 45 minuten. Steek een satéprikker in de cake. Je bananenbrood is klaar wanneer de prikker er schoon uitkomt. Laat het anders nog 5 minuutjes langer bakken
 8. Laat de cake volledig afkoelen! Hoe moeilijk dat ook is. Pas als het bananenbrood helemaal is afgekoeld, krijgt het zijn stevige vorm. Als je te snel aan het brood komt heb je dus de kans dat deze helemaal uit elkaar valt

Dit recept is glutenvrij, vegetarisch, lactosevrij en 100% vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: