Glutenvrij bananenbrood met noten

Glutenvrij bananenbrood met noten

  • Opdieningen: 10
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Bananenbrood, het eerste glutenvrije bakrecept op mijn blog. Dit brood is eigenlijk een cake en heeft niks met een gewone boterham te maken. Voor de lekker dus. De laatste jaren is het aantal recepten op internet geëxplodeerd. Vooral veel ‘gezonde’ recepten met dadels en honing verschenen overal. Nu heb ik hier zelf niet zo heel veel mee. Suiker is suiker, in welke vorm je deze ook toevoegt. Ook van de ‘gezonde’ recepten kun je dus niet zomaar een hele cake eten. In dit recept zit dus gewoon basterdsuiker, en een zakje vanillesuiker. Zelf vind ik bananenbrood het allerlekkerste met wat noten erin. Dan heb je echt wat te kauwen.

Ingrediënten

  • 2 overrijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 gram glutenvrije havermout
  • 150 gram glutenvrij meel
  • 7 gram bakpoeder
  • 115 gram margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout
  • 2 handjes grofgehakte ongebrande noten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in met een beetje margarine
  2. Zorg dat de boter zacht is, dus niet koud uit de koelkast. Mix de boter met de suiker
  3. Meng in een andere kom het meel, havermout, bakpoeder, kaneel en een snufje zout
  4. Schil de bananen en prak ze zo fijn mogelijk met een vork. Kluts 2 eieren en meng met het bananenprakje
  5. Doe het banaan-ei prakje bij het boter-suiker mengsel en roer goed door. Doe nu het meel-havermout mengsel erbij en roer weer goed. Ten slotte roer je de gehakte noten door het beslag
  6. Verdeel het beslag over het ingevette cakeblik en schuif in de voorverwarmde oven. Bak het banenenbrood ongeveer 45 minuten. Steek een satéprikker in de cake. Je bananenbrood is klaar wanneer de prikker er schoon uitkomt. Laat het anders nog 5 minuutjes langer bakken
  7. Laat de cake volledig afkoelen! Hoe moeilijk dat ook is. Pas als het bananenbrood helemaal is afgekoeld, krijgt het zijn stevige vorm. Als je te snel aan het brood komt heb je dus de kans dat deze helemaal uit elkaar valt

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Voor een vegan variant kun je het ei vervangen door een extra banaan, 8 eetlepels appelmoes, of 6 eetlepels pindakaas (klinkt ook best lekker). Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar in de toekomst zal ik een vegan recept ook online zetten.

1 reactie

  1. Pingback: Vegan en glutenvrij bananenbrood | De Glutenvrije Flexitariër

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: