Vegetarische bibimbap

Vegetarische bibimbap

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Bibimbap staat hier regelmatig op tafel, omdat het heel lekker, makkelijk en gezond is. Eerst maakte ik bibimbap altijd met gehakt, zoals hier, maar tegenwoordig maak ik altijd een vega variant met het vegetarische gehakt van Quorn. Deze smaakt in dit recept namelijk net zo goed als echt gehakt. Het mooie aan dit Koreaanse gerecht is dat je kan variëren met de groenten die je toevoegt. Kies vooral de groenten die jij lekker vindt, en maak eens een restje van het een of ander uit de koelkast op. Omdat ik net voor het eerst mijn eigen kimchi had gemaakt, moest er natuurlijk een goede lepel van dit heerlijke bijgerecht bij de bibimbap. Je kunt natuurlijk ook kant en klare kimchi in de supermarkt of toko kopen, of het gewoonweg vervangen door andere groenten. Bibimbap ziet er door de verschillende kleuren groenten altijd zo prachtig uit, dat het soms bijna zonde is om alles door elkaar te husselen op je bord. Maar zo smaakt het wel het allerbeste!

Ingrediënten

 • 200 gram basmatirijst
 • 175 gram Quorn vegetarisch gehakt
 • 1 teen knoflook
 • 1 ui
 • 1 paprika
 • 200 gram spinazie
 • 1 kwart komkommer
 • 100 gram taugé
 • 2 flinke eetlepels kimchi (recept hier) of andere groente naar keuze, zoals wortel of radijsjes
 • 2 eieren
 • 2 handjes sesamzaadjes
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • 2 scheutjes sesamolie
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 halve theelepel zout
 • 1 halve theelepel suiker
 • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus
 • 1 theelepel sambal
 • Goeie klodder sriracha saus

Bereiding

 1. Begin met het snijden van al je groenten: de komkommer in schijfjes en de paprika in reepjes. Hak de ui en knoflook fijn
 2. Doe de komkommer met het zout, de suiker en de azijn in een bakje en mix goed door elkaar. Laat dit trekken tot je de komkommer serveert
 3. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. We gaan nu ook de andere groenten klaarmaken. Pak een groot bord om alle groenten straks op te verzamelen
 4. vul een wok halfvol met water en breng aan de kook. Kook de taugé 2 minuutjes en schep daarna op het grote bord. Doe hetzelfde met de spinazie. Meng zowel de taugé als de spinazie met een scheutje sesamolie en sesamzaadjes
 5. Gooit het water uit de wok. Verhit er nu een eetlepel olie in en bak de paprika even kort aan (ongeveer 1 min). Als je wortel gebruikt kun je deze op dezelfde manier even kort bakken. Leg de groenten op het grote bord
 6. Verhit weer een eetlepel olie in de wok en bak eerst kort de ui en knoflook aan. Doe het vegetarische gehakt erbij en roerbak mee. Draai het vuur lager en doe de sojasaus en sambal bij het gehakt. Laat 8 minuutjes sudderen
 7. Bak ondertussen 2 spiegeleieren in een andere pan
 8. Verdeel de rijst over 2 kommen. Leg het vegetarische gehakt en de groenten langs de randen en maak af met een ei in het midden. Een klodder sriracha vind ik het lekkerste bij bibimbap, maar je kunt ook een andere hete saus proberen.
 9. Geniet eventjes van je mooie kom en mix alles dan goed door elkaar. eet smakelijk!

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en vegetarisch. Voor een vegan variant kun je het ei weglaten en het gehakt vervangen door in sojasaus gemarineerde tofu. Voor een koolhydraatarme maaltijd kun je de rijst vervangen door bloemkoolrijst!

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: