Vegan mak-kimchi

Vegan mak-kimchi

 • Opdieningen: 15-20
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Voor mijn verjaardag heb ik een fermenteerpot gekregen. Super leuk want nu ga ik er eindelijk aan beginnen: mijn eigen kimchi maken. Tijdens mijn studie in Taiwan heb ik dit Koreaanse bijgerecht meerdere malen kunnen proeven en vond het heerlijk. In Nederland is het echter niet zo breed verkrijgbaar (of heel duur). Eigen kimchi maken is natuurlijk sowieso het allerlekkerste dus het leek me een leuke uitdaging. Je hebt trouwens niet per se een fermenteerpot nodig om kimchi te maken. Een goed luchtdicht afsluitbare bak op glazen pot (zoals een weckpot) werken ook prima. Kimchi is een pittig bijgerecht van groenten uit de Koreaanse keuken. In Korea eten ze het bijna bij elke maaltijd en maken veel mensen hun eigen kimchi. Ze hebben zelfs vaak een speciale koelkast voor alle kimchi naast hun normale koelkast. Kimchi begint in de rest van de wereld al bekendheid te krijgen. Niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook vanwege de gezonde aspecten van gefermenteerde groenten. Koreanen maken kimchi van verschillende soorten groenten, maar de bekendste is baechu-kimchi van Chinese kool. Voor deze kimchi worden hele koolbladeren gezouten en gemasseerd met chilipasta zonder ze te scheuren. Omdat dit werkje nogal tijdrovend kan zijn, maak ik zelf mak-kimchi. Hierbij gebruik je precies dezelfde ingrediënten als bij baechu-kimchi, maar snij je de kool al in hapklare stukken. Mak-kimchi is dus eigenlijk ge-mak-kelijke-kimchi. Sommige recepten op internet voor kimchi zijn heel tradtitioneel en gebruiken alleen echte Koreaanse producten als gezouten garnalen en daikon. Om het mezelf en jullie niet te moeilijk te maken, is het enige product dat ik bij de toko heb gehaald gochugaru: Koreaanse chilivlokken. Mocht je dit ook al te lastig vinden: Je zou deze vlokken ook vervangen voor een mix van 6 eetlepels paprikapoeder en 4 eetlepels chilipoeder, maar ik zou toch aanraden om de echte Koreaanse chilivlokken te halen of bestellen op internet.

Ingrediënten

 1. 2 flinke Chinese kolen
 2. 170 gram grof zeezout
 3. 10 kleine of 7 grote tenen knoflook
 4. 1 ui
 5. 3 cm verse gember
 6. 4-5 eetlepels Koreaanse chilivlokken (gochugaru)
 7. 12 gram rijstbloem (of een ander glutenvrij meel)
 8. 2 theelepels kristalsuiker
 9. 75 ml water
 10. 50 ml glutenvrije sojasaus (als je niet voor vegan kimchi gaat, gebruik dan 50 ml vissaus en een theelepeltje trassi)
 11. 400 gram radijs
 12. 5 bosuitjes
 13. 1 kleine prei
 14. 1 halve winterwortel

Bereiding

 1. Snij de Chinese kool door de helft, en dan nog eens door de helft, zodat je 4 kwarten krijgt. Snij van elke kwart de harde kern er af. Snij de kwarten nu in grove stukken. Doe hetzelfde voor de 2e kool
 2. Doe de gesneden Chinese kool in een hele grote bak of schaal. Als je niet zo’n grote bak hebt, kun je het ook over 2 schalen verdelen Was de kool even goed en gooi het water weg. Verdeel het zout goed over de stukken kool en laat even een half uurtje staan. Hussel daarna de kool weer goed door elkaar zodat het zout overal in kan trekken. Doe dit elk half uur. Het zout proces duurt in totaal 1,5 uur
 3. Terwijl je de kool lekker laat trekken in het zout, kun je de bak of pot die je wilt gebruiken voor je kimchi even goed schoonmaken zodat er zo min mogelijk bacteriën achterblijven. Glazen potten kun je uitkoken, maar je kunt je bak of pot ook goed wassen met azijn en warm water. Goed uitspoelen!
 4. Doe het water en het rijstmeel in een pannetje en breng aan de kook terwijl je steeds goed roert. Voeg 2 theelepels suiker toe en zet het vuur uit. Roer nog even goed en laat het papje afkoelen
 5. Snij de rest van de groenten: de prei en bosui in schuine ringen en de radijs en wortel julienne (reepjes). Schil de knoflook, ui en gember en mix met een keukenmachine of staafmixer helemaal fijn
 6. Als je papje is afgekoeld, Roer je de knoflook-ui-gember-mix samen met de chilivlokken en sojasaus (of vissaus en trassi) door het papje. Als het nog erg dik is, kun je er eventueel nog een eetlepel water doorheen roeren
 7. Mix de gesneden groenten alvast goed met de het chilipapje. Als de kool 1,5 uur in het zout heeft gestaan, kun je het afspoelen. Het is heel belangrijk dat je alle koolstukken heel goed afspoelt en al het zout verwijderd, anders krijg je mega-zoute kimchi, bah
 8. Meng de kool nu met de andere groenten en chilipasta. Het werkt het beste om alles even goed in te masseren. Ik adviseer hiervoor wel plastic handschoentjes (of plastic zakjes over je handen). Vooral als je ’s avonds nog zonder brandende ogen je lenzen uit wil kunnen doen
 9. Doe de kimchi nu in je gesteriliseerde bak of pot. Druk elke paar scheppen alles even flink naar beneden met een (schone!!!) lepel, zodat er zo min mogelijk lucht tussen de kimchi blijft zitten. Sluit de bak of pot af en laat deze ongeveer 3 dagen op kamertemperatuur staan. De kimchi moet dan gaan fermenteren. Je kunt de kimchi ook wat langer of korter laten fermenteren om de smaak te krijgen die je zelf het lekkerst vindt. Om het fermentatieproces te stoppen, zet je de kimchi gewoonweg in de koelkast. Daarin is het nog maanden houdbaar. Ik bewaarde zelf een beetje kimchi om alvast dezelfde avond wat verse kimchi bij mijn bibimbap te kunnen eten. Zelfs ongefermenteerd smaakt het al heerlijk!

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: