Vegan en glutenvrije ramen

Vegan en glutenvrije ramen

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Met Japanse ramen maak je mij altijd blij, of met elke noedelsoep eigenlijk. Helaas is dit buiten de deur bijna nooit glutenvrij te vinden, dus ik maak het altijd zelf. Meestal maak ik het met dunne plakjes vlees en een eitje, maar dit keer besloot ik voor het eerst een vegan versie te bedenken. Schrik niet te erg als je deze lijst ziet. Sommige producten zijn alleen bij de toko te krijgen of bij een echt goed gesorteerde supermarkt. Hoewel je dus misschien even wat meer moeite moet doen voor de gedroogde shiitakes en de miso: het is echt de moeite waard. Deze producten kun je in heel veel Aziatische recepten verwerken en zijn super lang houdbaar. In dit recept geven deze ingrediënten een enorme hoeveelheid umami aan de soep. Ik besloot zelf mijn groentebouillon te maken, omdat ik de hele middag thuis was. Mocht je hier echt geen zin in hebben, dan kun je ook kant en klare groentebouillon gebruiken. Sla de stap van de ui, knoflook en gember bakken dan niet over, maar blus dit af met groentebouillon in plaats van water. Je hoeft de bouillon dan nauwelijks te laten trekken. De gerookte tofu is een lekkere afwisseling van de gewone tofu. Het is al gemarineerd en heeft een lekkere rooksmaak. Zelfs echte vleeseters zullen dit lusten!

Ingrediënten

 • 2 uien
 • 5 tenen knoflook
 • 4 cm verse gember
 • 1 winterpeen
 • 1,5 liter water
 • Handje verse peterselie
 • 6 gedroogde shiitakes (te koop in elke toko)
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel peperkorrels
 • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus
 • 1 eetlepel witte misopasta (ook te koop bij de toko)
 • 1 tl sesamolie
 • 200 gram gerookte tofu
 • Groenten naar keuze: ik koos voor taugé, peen julliene, radijs en choy sum (een Chinese bladgroente die je ook kunt vervangen met paksoi of spinazie). Gooi er vooral in wat je zelf lekker vindt!
 • 1 bosui
 • 2 porties glutenvrije noedels. Ik gebruikte 2 nestjes rijstnoedels van zilvervliesrijst
 • Eventueel wat chilivlokken en sesamzaadjes

Bereiding

 1. Laat de gedroogde shiitakes een nacht van tevoren weken in koud water. Gooi het weekwater niet weg! dit gaat straks bij de bouillon voor extra umamismaak. Als je geen gedroogde shiitakes hebt kunnen vinden, kun je ook verse shiitakes (of kastagnechampignons) halen. Gebruik dan een aantal om mee te trekken in de bouillon, en een paar om in schijfjes te serveren in je ramen
 2. Snij de uien in halven. Schil verwijderen mag wel, hoeft niet. Plet de teentjes knoflook en snij de gember en winterpeen in plakjes.
 3. Verhit wat olie in een soeppan en bak eerst de halve uien aan tot ze bruine randjes hebben. Bak dan ook de knoflook, gember en winterpeen kort mee. Blus af met 1,5 liter water. Draai het vuur laag
 4. Doe nu ook de peperkorrels en de laurierblaadjes in de bouillon en laat dit op laag vuur zachtjes trekken, het water mag niet koken. Hoe langer je de bouillon laat trekken hoe beter, maar niet korter dan 30 minuten! Als je gedroogde shiitakes hebt laten weken, kun je het weekwater ook bij de bouillon gooien
 5. Snij ondertussen je tofu en groenten in plakjes/reepjes/schijfjes/blokjes etc. Laat de noedels 20 minuten weken in koud water
 6. Als de bouillon goed getrokken heeft, kun je de hele pan door een zeef schenken en alle groenteresten weggooien. Breng de bouillon op smaak met 2 eetlepels glutenvrije sojasaus en 1 eetlepel misopasta. Extra zout is waarschijnlijk niet meer nodig nu, maar proef je bouillon even goed of deze al goed om smaak is.
 7. Pak een grote kom en doe hier de geweekte noedels in. Schik je groenten en tofu bovenop de noedels. Lepel hier nu de hete bouillon in en maak af met een scheutje sesamolie, en eventueel wat chilivlokken of sesamzaadjes. Slurpen is toegestaan

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en 100% vegan. Voor een koolhydraatarme versie kun je de rijstnoedels vervangen door konjac-noedels of courgetti.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: