Vegan vervanger voor feta

Feta is een van de lekkerste kazen die er bestaan. Ik eet het dan ook, net als elke andere kaas trouwens, heel graag. Maar omdat ik het gebruik van dierlijke producten wat terug probeer te schroeven, leek het me wel interessant om zelf te experimenteren met kaasvervangers maken. Met een kleine zoektocht op google kwam ik al gelijk veel interessante ideeën voor het vervangen van feta tegen. Ik koos uiteindelijk voor een combinatie van allerlei recepten die tofu gebruikten. Niet alleen omdat ik nog tofu in de vriezer had liggen, maar omdat het uiterlijk ervan me eigenlijk wel aan feta doet denken. Nu de smaak nog.
Ingrediënten
- 200 gram tofu
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 2 eetlepels witte wijn azijn
- 1 scheutje citroensap
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel zout
- 1 teen knoflook
- Versgemalen peper
Bereiding
- Laat de tofu goed uitlekken wikkel het in een theedoek. Leg hier een of meer zware pannen/boeken/borden op. Zelf gebruik ik mijn loodzware gietijzeren pan hiervoor. Laat dit minstens een uur staan
- Snij de tofu in blokjes en pers de teen knoflook uit. Meng dit samen met de olie, azijn, tijm, oregano, citroen, zout en peper en laat zo lang mogelijk marineren (liefst een paar uur)
- Serveer bijvoorbeeld in een Griekse salade of in een broodje falafel
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan.
Pingback: Vegan pastasalade met tofu ‘feta’ | De Glutenvrije Flexitariër