Nutella-mokka cheesecake met karamel zeezout

Nutella-mokka cheesecake met karamel zeezout

 • Opdieningen: 12
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Het is weer even geleden dat ik een recept heb gepost. Door een leuk berichtje van iemand die mijn blog volgt, was ik weer helemaal gemotiveerd om iets nieuws te maken. Omdat ik al de hele week zin had in iets met nutella, besloot ik dat het een taart of baksel moest worden. Ik zocht op internet naar inspiratie en vond daar een paar recepten van cheesecake met nutella. Cheesecake is sowieso mijn lievelingstaart en je hoeft het niet te bakken dus de keuze was snel gemaakt. Toch vond ik tijdens mijn zoektocht nog andere recepten van taarten met mokka of cappuccino, en een taart met een gezouten karamelsaus topping. Oké, dat klonk ook wel heel erg goed. Omdat ik niet echt kon kiezen, heb ik gewoon alle elementen in deze cheesecake verwerkt. Ik was eerst bang dat het misschien een beetje overdadig zou worden, maar alle smaken passen eigenlijk wel goed bij elkaar. Omdat we met de huidige lockdown weinig visite krijgen, hebben we een groot deel van de taart helemaal zelf opgegeten. Vond ik niet zo erg. Wel een waarschuwing: deze creatie vraagt om bescheiden taartpunten. Waar je van een normale monchoutaart wel eens een extra groot stuk kan afsnijden, is deze versie decadent en wat zwaarder op de maag. Hoewel de taart na 2 uur zeker stevig genoeg is om uit de vorm te halen, raad ik wel aan om het al een dag van tevoren te maken als het lukt. Na een nacht in de koelkast is het taartje pas echt goed stijf.

Ingrediënten

 • 250 gram glutenvrije mariabiscuitjes (digestives of andere koekjes kan ook)
 • 150 gram margarine
 • 6 eetlepels nutella
 • 300 gram mon chou
 • 350 ml verse slagroom
 • 1 zakje klopfix
 • half kopje hele sterke koffie (afgekoeld)
 • 100 gram kristalsuiker
 • 3 eetlepels water
 • half theelepeltje zeezout
 • Eventueel een halve reep melkchocolade voor garnering

Bereiding

 1. Smelt 100 gram margarine in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Doe de koekjes in een plastic zak en maak tot fijne kruimels met bijvoorbeeld een deegroller.
 2. Roer de koekkruimels, de vloeibare margarine en twee eetlepels nutella door elkaar. Bekleed een springvorm met bakpapier en stort je koekmengsel in het blik. Druk goed aan en zet de springvorm in de koelkast.
 3. Klop de slagroom met de klopfix goed stijf met een handmixer.
 4. Mix dan de mon chou in een andere kom luchtig met de koude koffie en 4 eetlepels nutella.
 5. Spatel het mon chou-mengsel door de opgelopte slagroom. Pak het bakblik met de koekbodem uit de koelkast en lepel de romige massa er overheen. Laat dit minstens 2 uur opstijven in de koelkast (liefst de hele nacht).
 6. Maak ondertussen de karamelsaus. Dit vergt even wat aandacht. doe de suiker met het water in een pannetje en zet op laag tot middelhoog vuur. Zorg dat alle suiker vochtig is. Het is van belang dat je absoluut niet roert. Laat de suiker smelten. Wanneer het begint te bubbelen moet je goed opletten, want niet lang hierna begint de suiker bruin te kleuren. Als dat gebeurd kan je gaan roeren met een garde. Blijf roeren tot de de massa een mooie goudbruine kleur heeft bereikt. Nu kun je voorzichtig 100 ml slagroom door je karamel roeren. Het beste is om de slagroom iets op te warmen van tevoren. Blijf goed roeren tot je weer een gelijkmatige massa hebt. Roer vervolgens 50 gram margarine door de karamel. Wanneer je saus mooi egaal is, kun je de pan van het vuur halen en het zeezout erdoorheen roeren. Laat de saus afkoelen.
 7. Haal de taart uit de koelkast wanneer deze goed stijf is en schenk de saus eroverheen. (als de saus te dik is om te schenken, kun je hem ietsjepietsje opwarmen).
 8. Als je kiest voor een garnering met chocaladeschaafsel, rasp je een stuk chocoladereep en strooit dit over de taart.
 9. Zorg dat je cheesecake goed koud en opgestijfd is in de koelkast. Ga eventueel met een mes langs de zijkanten om de springvorm makkelijk te verwijderen.
Dit recept is glutenvrij en vegetarisch

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: