Pokebowl met tonijn en sriracha-mayo

Pokebowl met tonijn en sriracha-mayo

  • Opdieningen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Tijdens de ontzettend hete dagen in Nederland laatst, had ik absoluut geen zin om in de keuken te staan. Zelfs van het idee van warm eten werd ik niet erg enthousiast. Een maaltijdsalade gaat er dan vaak wel goed in, maar soms ben ik salades wel een beetje beu. Deze poké bowl is echt een perfect zomerrecept: snel klaar, lekker fris en je hoeft nauwelijks aan het fornuis te staan. Gooi er lekker veel verschillende groenten in. Dat is niet alleen gezond, maar ziet er ook vrolijk uit. De mango is echt een must in dit recept. De zoete smaak is de perfecte tegenhanger van de pittige saus en zoute tonijn.

Ingrediënten

  • 200 gram sushirijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 bosui
  • Stuk verse rode kool
  • 2 handjes edamame (sojaboontjes)
  • Stukje komkommer
  • 2 handjes peen julienne
  • 1 vel nori
  • 3 radijsjes
  • 150 gram mangostukjes
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1-3 theelepels srirachasaus naar smaak
  • 1 theelepel citroensap

Bereiding

  1. Kook de sushirijst volgens de verpakking. Meng intussen de rijstazijn, suiker en een snuf zout tot de suiker is opgelost. Giet de gekookte rijst af en meng met het azijnmengsel. Laat de rijst afkoelen
  2. Giet het water uit het blikje tonijn en meng de tonijn met de sojasaus en sesamolie. Snij de bosui in ringetjes en roer door de tonijn
  3. Snij de rode kool, de komkommer, de radijsjes en het norivel in reepjes
  4. Meng de mayonaise met de sriracha en citroensap. Als je de saus wat te dik vind kun je deze nog verdunnen met wat water
  5. Schep de afgekoelde rijst in kommen en leg alle gesneden groenten samen met de edamame, peen julienne, mangostukjes en gemarineerde tonijn op de rijst. Schep wat sriracha-mayo over de kom en bestrooi ten slotte met de sesamzaadjes
Dit recept is glutenvrij en lactosevrij. Voor een vegetarische of vegan variant kun je de tonijn vervangen door gemarineerde tofu of tempeh.

2 Comments

  1. Eric. says:

    Heb ik gemaakt, was heel lekker. Zoet door de mango,pittig door saus en beetje zoutig door tonijn. En de rijst Mmmm. Volgende keer met gemarineerde grote garnalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: