Indiase masoor dal

Indiase masoor dal

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

De laatste tijd probeer ik wat vaker Indiaas te koken. Niet alleen omdat het heel lekker is, maar omdat een groot deel van India Hindoestaans is. en dus al eeuwen vegetarisch eet. Veel typisch Indiase gerechten zijn daarom van zichzelf al vegetarisch. Vorige keer maakte ik deze chana masala die mega lekker was. Vandaag wisselde ik de kikkererwten in voor rode linzen, oftewel masoor dal. Omdat ik sinds kort een multicooker heb met hogedrukpan functie, kan ik de linzen in 7 minuten super gaar krijgen. Als je geen hogedrukpan hebt is dat geen probleem, maar houd er dan wel rekening mee dat je de linzen dan ongeveer 15 tot 20 minuten moet koken tot ze helemaal kapot gekookt zijn. Deze dal is heel voedzaam, een beetje pittig, en lekker kruidig door de kruidenolie die je er op het einde overheen giet. Serveer de masoor dal met rijst of glutenvrij naanbrood (of allebei). Je kunt de dal ook wat verdunnen en als soep eten, ook lekker!

Ingrediënten

 • 50 gram verse gember
 • 3 flinke tenen knoflook
 • 400 gram rode linzen
 • 400 gram gepelde tomaten uit blik
 • 1,4 liter water
 • 2 rode pepers
 • 1 bosje verse koriander
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel mosterdzaad
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 theelepel chilivlokken
 • Zout en citroensap naar smaak

Bereiding

 1. Schil de knoflook en snijd in de lengte door. De gember hoef je niet te schillen, maar alleen in plakken te snijden
 2. Zet een pan droog op hoog vuur. Wanneer deze goed heet is, schroei je de knoflook en gember in de pan. Wanneer de knoflook en gember wat zwart gebrande vlekken heeft, gooi je ze in een pan met de linzen, het water, de tomaten, de stelen van de koriander (de blaadjes bewaar je voor de garnering), de kurkuma en de twee rode pepers (gehalveerd). Kook dit 7 minuten in een snelkookpan, of ongeveer 20 minuten in een normale pan. Zorg in ieder geval dat de linzen helemaal kapot gekookt zijn en een prutje vormen. Haal de knoflook, gember en korianderstelen uit de dal en breng op smaak met citroensap en zout.
 3. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Bak het komijnzaad, mosterdzaal, venkelzaad en de chilivlokken in de olie op middelhoog vuur tot deze goed geurig is
 4. Doe de masoor dal in een schaal en giet de olie er overheen. Garneer met verse korianderblaadjes. Serveer met rijst of glutenvrij naanbrood (of beide)

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en helemaal vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: