Glutenvrije kibbeling met remoulade

Vandaag had mijn vriend zin in een AGV’tje, oftewel simpel avondeten met aardappels, groente en vlees. Omdat we deze week al eens vlees hadden gegeten, besloot ik van de V maar eens vis te maken in plaats van vlees. Soms haalt mijn vriend kibbeling bij de visboer als lunch, maar ik kan nooit mee eten omdat kibbeling altijd in een beslag met gluten wordt gebakken. Hoog tijd om eens zelfgemaakte glutenvrije kibbeling te maken. Eigenlijk was dit heel makkelijk. Vooral ook omdat we besloten om er lekker makkelijk aardappelbolletjes uit de oven en diepvriesspinazie bij te eten. Bovendien maakte mijn vriend de remoulade saus dus ik hoefde me alleen druk te maken over de vis, ideaal.
Ingrediënten
- 250 tot 300 gram witvisfilets zoals kabeljauw, tilapia of pangasius (vers of uit de diepvries)
- 100 gram glutenvrije bloem
- 1 ei
- 100 ml melk (ik gebruikte sojamelk maar elk soort melk werkt hier wel bij)
- 2 eetlepels viskruiden (de ‘vis traditioneel’ mix voor vis van Verstegen is glutenvrij, maar je kan zelf ook wat maken van zout, peper, dille, mosterdzaad, peterselie, knoflookpoeder of uienpoeder)
- Olie om in te frituren
- 1 halve eetlepel kappertjes
- 1 augurk
- 1 eetlepel bieslook
- 1 grote eetlepel mayonaise
- 1 grote eetlepel kwark
- 1 theelepel mosterd
- Zout en peper naar smaak
- 450 gram diepvriesspinazie
- 20 aardappelbolletjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de aardappelbolletjes in 20 minuten goudbruin
- Verhit de olie in een pan (tot een halve vinger dik) of zet de frituurpan vast aan op 180 graden
- Dep de vis droog en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Meng met de viskruiden
- Maak het beslag door eerst de melk en het ei samen los te kloppen, en daarna de de glutenvrije bloem er langzaam doorheen te roeren. Het beslag moet wat dikker zijn dan pannenkoekenbeslag. Breng het beslag op smaak met peper, zout, en eventueel nog wat viskruiden
- Zet de spinazie alvast op laag vuur op in een pan
- Als de olie of de frituurpan heet is, haal je de stukken vis een voor een door het beslag en laat ze langzaam in de olie glijden. Bak ze in ongeveer 5 minuten lekker knapperig
- Maak ondertussen de remoulade (of laat je vriend(in) dit doen): hak de kappertjes en de augurk fijn en roer met de mayonaise, kwark, mosterd, bieslook en peper en zout tot een mooi egaal sausje
- Haal de kibbeling na ongeveer 5 minuten uit de olie en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. Haal de aardappelbolletjes uit de oven
- Serveer de kibbeling met de aardappelbolletjes, de spinazie en de zelfgemaakte remoulade
Dit recept is enkel glutenvrij. Voor een lactosevrije maaltijd kun je de mayonaise en de kwark van de remoulade vervangen met lactosevrije/plantaardige yoghurt. Daarnaast moet je opletten dat je in het beslag ook alleen lactosevrije/plantaardige melk gebruikt.