Vegan chili sin carne

Hoewel ik chili eigenlijk vooral associeer met koude dagen of wintersport, is het eigenlijk ook een prima zomers gerecht. Vooral de toevoeging van yoghurt en limoen maken het een frisse maaltijd. Thuis aten we regelmatig chili con carne en daar werd ik altijd erg blij van. Mijn moeder vond een aantal jaar geleden echter een lekker recept van ‘chili sin carne’, ofwel chili zonder vlees. Ik vond dit toen al een superlekker gerecht waarbij ik het vlees absoluut niet miste. Het zit juist vol groenten en smaak. Deze chili sin carne is een beetje mijn eigen maaksel, Zo voeg ik bijvoorbeeld tomatenblokjes, kaneel en limoen toe, maar laat ik de geraspte kaas uit het oude recept achterwege. Het allerfijnste aan chili is dat je er lekker veel van kunt maken en de restjes makkelijk kan bewaren of invriezen. Zo kun je een restje chili op een andere dag eten in een taco of wrap.
Ingrediënten
- 2 uien
- 3 paprika’s
- 400 gram kidneybonen
- 400 gram bruine bonen
- 1 avocado
- 1 blikje mais (ongeveer 150 gram)
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 zak tortillachips
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
- 0,5 tot 1 theelepel chilipoeder (naar smaak)
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 limoen
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel verse koriander en wat plantaardige yoghurt
Bereiding
- Snij de ui fijn en de paprika in stukken. Spoel de bonen goed om en laat uitlekken
- Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui 2 minuten. Voeg alle kruiden en de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten mee op middelhoog vuur
- Voeg de gesneden paprika en de uitgelekte bonen toe aan de pan en laat dit op laag vuur even meebakken
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat de boel 10 minuutjes sudderen. Proef dan of er nog wat peper, zout, of wat van de eerder gebruikte kruiden toegevoegd moet worden
- Snijd ondertussen de avocado in stukjes en de limoen in partjes
- Serveer de chili met de avocadoblokjes en een hand tortillachips. Leg op elk bord een limoenpartje zodat iedereen wat sap over zijn bord kan uitknijpen. Wat verse koriander en een lepel frisse plantaardige yoghurt zijn er ook erg lekker bij
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en zelfs helemaal vegan.