Risotto met witte asperges

Risotto met witte asperges

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Van mijn moeder had ik een grote zak asperges gekregen uit Limburg. Van de ene helft maakte ik al de klassieke asperges klaar: met ei, ham en krieltjes. Nu had ik nog zeker 500 gram asperges over, en daar wilde ik eens wat anders mee doen. Aspergesoep heb ik een aantal weken geleden nog gemaakt, dus ik ging voor een risotto. Lekker de tijd nemen in de keuken op de zondag. Hoewel deze risotto helemaal niet zo moeilijk is om te maken, is het resultaat wel een heerlijke maaltijd die best wel luxe aanvoelt. We aten er een simpele salade bij. Na de soep, de klassieke asperges én deze risotto, heb ik echt het gevoel dat we goed geprofiteerd hebben van het aspergeseizoen. Voor deze risotto kookte ik eerst de schillen en onderkanten van de asperges in het water voor de bouillon. Zo krijg je echt alle smaak van de asperges in je gerecht.

Ingrediënten

 1. 200 gram risotto rijst
 2. 1 eetlepel margarine
 3. 1 sjalot
 4. 1 teentje knoflook
 5. 400-500 gram asperges
 6. 100 ml droge witte wijn
 7. 600 ml water
 8. 1 blokje groentebouillon
 9. 25 gram geraspte pecorino romano
 10. Versgemalen peper
 11. Handje verse peterselie

Bereiding

 1. Zet een pan met het water op het vuur. Snij 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil ze met een dunschiller. Gooi de onderkantjes en de schillen in het water
 2. Snij de asperges in stukken van ongeveer 1 cm. Snij de sjalot en de knoflook fijn
 3. Smelt de margarine in een andere pan op middelhoog vuur. Bak de sjalot en de knoflook 2 minuutjes aan. Bak daarna ook de aspergestukken ongeveer 2 minuten mee. Hierna doe je de risotto in de pan en bak je de rijst ook 2 minuten mee tot de korrels glazig worden. Blus af met de wijn
 4. Schep de aspergeschillen en stukjes uit het water er laat er een bouillonblokje in oplossen. Als alle wijn is opgenomen door de rijst, voeg je een soeplepel hete bouillon toe. Roer regelmatig en wacht tot de bouillon is opgenomen, schep dan weer een lepel bouillon in de pan. Dit herhaal je tot de bouillon op is
 5. Breng de risotto op smaak met wat versgemalen peper en de geraspte pecorino. Snij de peterselie fijn en strooi over de asperge risotto. Serveer met een frisse salade

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Voor een vegan variant kun je de pecorino weglaten of vervangen door wat (glutenvrije) edelgistvlokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: