Turkse linzensoep

Turkse linzensoep

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Turkse linzensoep, ofwel mercimek çorbasi, is een van de lekkerste en simpelste soepjes die ik ken. Hoewel ieder Turks huishouden vast wat subtiele verschillen in de receptuur heeft, is de basis eigenlijk altijd hetzelfde: rode linzen, ui, wortel en aardappel. Door met groentebouillon te werken, hou je deze heerlijke groentesoep makkelijk vegan. Eet het als voorgerecht, of met een (glutenvrij) stokbroodje als lunch of lekker snel avondeten. De gedroogde of verse munt smaakt erg goed bij deze linzensoep en als je het echt af wilt maken roer je er nog wat citroensap door. De peper kun je vervangen door chilivlokken, of weglaten als je niet van pittig houdt.

Ingrediënten

 • 200 gram gedroogde rode linzen
 • 1 ui
 • 1 flinke of 2 kleine aardappelen
 • 1 halve winterpeen
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 1 halve rode peper (of een theelepel chilivlokken)
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 2 blokjes groentebouillon
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • Wat verse of gedroogde munt
 • Scheutje citroensap
 • Versgemalen peper naar smaak

Bereiding

 1. Snij de ui en de peper fijn. Schil de wortel en de aardappel en snij deze in stukken. Spoel de gedroogde linzen goed af onder de kraan totdat het water dat er af komt helder is. Ik gebruikte zelf een zeefje
 2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui. Voeg de tomatenpuree en de peper toe en bak op middelhoog vuur 1 minuut mee. Doe ook de wortel en aardappel in de pan en roerbak alles weer zo’n twee minuten
 3. Voeg de paprikapoeder, de bouillonblokjes, de linzen en ongeveer 1,5 liter water toe. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 40 minuten pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer tot deze helemaal glad is. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is
 4. Serveer de soep met wat gedroogde of fijngesneden verse munt, versgemalen peper en roer er een scheutje citroensap doorheen

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: