Glutenvrije linzenburger en avocado-grapefruit salade

Glutenvrije linzenburger en avocado-grapefruit salade

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

In de supermarkt liggen de schappen vol met kant en klare linzenburgers. Deze zijn helaas nooit glutenvrij. Tijd om er zelf een te maken. Eigenlijk is dat hartstikke makkelijk dus een kant en klare burger in de winkel kopen is sowieso bijna overbodig. In plaats van op een broodje, aten we de linzenburgers met Hollandse gebakken aardappeltjes en een salade van avocado en grapefruit. Dit is een verrassend frisse en lekkere combinatie, ook de moeite waard om eens te proberen! Ik maakte mijn burgers extra knapperig van buiten door ze in wat glutenvrij paneermeel te wentelen voordat ik ze in de pan gooide. Dit is echter geen vereiste, dus als je geen paneermeel in huis hebt, kun je dit ook best achterwege laten. Ik kruidde de linzenburgers met koriander en komijn, maar je kan zelf variëren met de kruiden die je lekker vindt.

Ingrediënten

 • 200 gram krieltjes
 • 1 blikje linzen (160 gram)
 • 1 halve winterpeen
 • 2 eetlepels glutenvrije havermout
 • 1 eetlepel maizena
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • 1 theelepel gemalen komijnzaad
 • Peper en zout naar smaak
 • 1 teen knoflook
 • 1 sjalotje
 • 1 rijpe avocado
 • 1 grapefruit
 • 100 gram ijsbergsla
 • 1 theelepel mosterd
 • Eventueel 3 eetlepels glutenvrij paneermeel

Bereiding

 1. Spoel de linzen goed af en laat uitlekken. Rasp de winterpeen of snij in kleine stukjes. Doe de linzen, wortel, havermout, maizena en een eetlepel olijfolie, het sjalotje, de knoflook, een halve eetlepel citroensap en de kruiden in een kom. Meng met een staafmixer alles grof. Het is lekker als er nog wat structuur in de burger zit. Is het mengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Is het mengsel te droog? Voeg dan een beetje olijfolie toe
 2. Maak 2 burgers van het linzenmengsel en laat even 10 minuten opstijven in de koelkast. Als je wilt kun je de burgers nog even wentelen in wat glutenvrij paneermeel voor een extra knapperig korstje
 3. Bak de aardappeltjes ondertussen in 20 minuten bruin
 4. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de linzenburgers aan beide kanten gaar (ongeveer 10 minuten)
 5. Maak ondertussen de salade: Snij de schil van de grapefruit en maak de partjes los van elkaar. Probeer zoveel mogelijk wit van de schil te verwijderen, daar zit de meest bittere smaak aan. Snij ook de avocado in partjes. Maak een vinaigrette van de mosterd, een halve eetlepel citroen, een scheutje olijfolie en wat peper en zout
 6. Schik de grapefruit en avocado op een bedje van ijsbergsla. Schep er wat mosterd-vinaigrette overheen. Serveer met de linzenburger en de aardappeltjes)

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: