Za’atar kip met groenten

Za'atar kip met groenten

 • Opdieningen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Een hele kip is wat mij betreft een mooi gerecht om klaar te maken als je bezoek krijgt. Het ziet fantastisch uit, maar het is niet per se veel werk. Terwijl de kip in de oven staat kun je namelijk rustig de rest van je etentje voorbereiden. Van een vriendin kreeg ik afgelopen jaar een römertopf: een aardewerken schaal waarin je vlees supermals kunt bereiden in de oven. Geen droog kippetje meer op tafel dus. Omdat de römertopf helemaal afgesloten is, wordt het vlees gegaard in zijn eigen sappen. Echt lekker. Ik maakte deze keer een midden-oosterse kip met za’atar kruiden. Deze kruidenmix bestaat onder andere uit wilde oregano, sumak en sesamzaadjes. Met de groenten kun je zelf variëren, maar ik vond de kikkererwten, paprika en aubergine wel erg goed passen bij dit gerecht. Terwijl de römertopf in de oven stond, maakte ik nog een tahini dressing en een schaal glutenvrije couscous met komijn, verse munt en granaatappelpitjes. Verkoopt jouw supermarkt geen glutenvrije couscous? Je kunt het ook vervangen door quinoa. Heb je geen römertopf? Je kunt dit gerecht ook in een normale ovenschaal maken.

Ingrediënten

 • 1 hele kip (ongeveer 1 kg)
 • 2 eetlepels za’atar kruidenmix
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 blik kikkererwten
 • 1 winterpeen
 • 2 puntpaprika’s
 • 2 rode uien
 • 1 citroen
 • 6 tenen knoflook
 • glutenvrije couscous (ik gebruikte die van Peak’s) of quinoa voor 4 personen
 • 2 handjes granaatappelpitjes
 • 1 bosje verse munt
 • 1 theelepel komijn
 • 1 blokje groentebouillon
 • 4 eetlepels tahin
 • 1 eetlepel citroensap
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

 1. Laat de römertopf minstens 10 minuten weken in koud water. Ontvel en plet 5 tenen knoflook. Snij de citroen in kwarten. Meng de za’atar kruiden met 2 eetlepels olie. Wrijf de kip goed in met het kruidenmengsel. Stof 2 tenen knoflook tussen z’n ‘okseltjes’ (bij de vleugels) en stop de rest met de stukken citroen in de buikholte
 2. Snij alle groenten behalve de kikkererwten in stukken. De kikkererwten hebben we later pas nodig. Zorg dat je de groenten lekker grof snijdt, anders worden ze te snel gaar in de oven
 3. Doe de gesneden groenten in de voor geweekte römertopf (of een normale ovenschaal) en leg de gekruide kip hierop. Doe de deksel op de römertopf en schuif in de oven. Nu zet je de oven pas aan op 200 graden. Dit is heel belangrijk, anders kan de schaal barsten! Bak de kip ongeveer 80 minuten. Wanneer je een normale ovenschaal gebruikt kun je wel gewoon de oven eerst voorverwarmen. Zet de oven dan ook wat lager: zo’n 170 graden. De kip is in dat geval al na 60-70 minuten gaar
 4. Terwijl de kip in de oven staat kun je de couscous of quinoa klaarmaken. Bereid dit zoals vermeld op de verpakking (liefst met een blokje bouillon). Snij de munt fijn en meng met de komijn en de granaatappelpitjes door de couscous/quinoa
 5. Maak de tahini dressing door de tahin pasta, het citroensap, een uitgeperst teentje knoflook en wat peper en zout te mengen. Is de dressing nog te dik? Verdun eenvoudigweg door wat water toe te voegen. Deze dressing smaakt straks heerlijk over de groenten
 6. Haal het laatste kwartier van de baktijd de römertopf even uit de oven. Doe de kikkererwten erbij en schuif zonder deksel weer even terug in de oven. Zo krijgt de kip een mooi kleurtje, en kunnen de kikkererwten even goed mee warmen
 7. Serveer de kip met de groenten, de couscous of quinoa en de tahini dressing

Dit recept is glutenvrij. Voor een vegetarische en vegan variant kun je de kip vervangen door flinke stukken tofu of tempeh te marineren met de za’atar kruiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: