Koreaanse bulgogi

Koreaanse bulgogi

 • Opdieningen: 3
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Dit is 100% een van de lekkerste dingen die ik gemaakt heb de afgelopen tijd. Koreaanse bulgogi stond al langer op mijn lijstje omdat me dit zo lekker leek, maar het overtrof al mijn verwachtingen. We eten niet meer zo vaak vlees, maar als we het eten probeer ik een kleine hoeveelheid te gebruiken. Bulgogi leent zich hier perfect voor, want met 250 gram heb ik uiteindelijk voor 3 personen gekookt. Het vlees wordt heerlijk mals door de marinade. De peer is daarin het geheime ingrediënt. In Korea gebruiken ze daarvoor een Aziatische peer, maar een gewone conference of doyenne peer uit de Hollandse supermarkt werkt net zo goed. Bulgogi is eigenlijk een barbecue gerecht, maar je kunt het ook in de pan bakken. Gebruik dan het liefst wel een grillpan of een gietijzeren pan voor het beste resultaat. Het vlees wordt in een slablad gevouwen en zo opgegeten. Je kunt het echter ook gewoon op wat rijst serveren. Ik besloot naast de bulgogi ook nog 2 soorten ‘banchan’ te maken: Koreaanse bijgerechtjes. De komkommer en taugé leken me er namelijk erg lekker bij, en dat was het ook!

Ingrediënten

 • 250 gram steak, biefstuk of een ander mooi stuk rundvlees
 • 1 stuk winterpeen van ongeveer 5 cm
 • 1 bosui
 • 1 sjalotje
 • 2 eetlepels suiker
 • versgemalen peper
 • 3 eetlepels glutenvrije sojasaus
 • 2 eetlepels sesamolie
 • 1 halve rijpe peer
 • 3 tenen knoflook
 • Stukje verse gember
 • 1 halve komkommer
 • 125 gram taugé
 • 1 kopsla
 • 1 handje sesamzaadjes
 • Eventueel 150 gram rijst (ik gebruikte zelf sushirijst)
 • Scheutje rijstwijn
 • 2 eetlepel plantaardige olie
 • Srirachasaus

Bereiding

 1. Snij het vlees in zo dun mogelijk plakjes. (Dit gaat het beste als het vlees half bevroren is)
 2. Maak de marinade door de sojasaus, sesamolie, suiker en wat versgemalen peper in een kom te mengen. Snij 2 tenen knoflook en gember fijn en voeg toe. Snij de sjalot in halve ringetje en doe deze ook in de kom. Rasp of maal de peer en meng dit ook met de rest van de marinade
 3. Schil de winterpeen en schaaf met een dunschiller plakjes wortel in de marinade. Snij de bosui in reepjes of ringetjes en doe deze met het dungesneden vlees in de kom. Meng nu alles goed door elkaar. Kneed het vlees goed met je handen
 4. Laat het vlees met de marinade minstens 30 minuten, maar liefst zo lang mogelijk (bijv. de ochtend of avond van tevoren al) afgedekt staan in de koelkast
 5. Bereid nu de rijst volgens de verpakking (mits je rijst wil gebruiken). Haal de bladeren sla van de krop en was voorzichtig
 6. Snij de komkommer en verwijder het vruchtvlees. Snij de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een wok en roerbak de komkommer met de knoflook ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Voeg eventueel nog wat sojasaus of sesamolie toe en strooi er wat sesamzaadjes over. Laat de pan op het vuur staan en roerbak de taugé ook ongeveer 2 minuten. Blus af met een scheutje rijstwijn
 7. Haal de marinade met het vlees uit de koelkast. Verhit een eetlepel olie in een pan (liefst een grillpan of een gietijzeren pan) en bak het vlees met de wortel en ui op hoog vuur aan. Omdat het vlees zo dun gesneden is, gaat dit heel snel (ongeveer 1 min). Zorg dat elk stukje vlees zijn eigen plek heeft in de bodem van pan. Als het niet goed past kun je het vlees beter in etappes bakken
 8. Serveer het vlees met de groenten, de slawraps de srirachasaus en eventueel de rijst. Maak kleine pakketjes van vlees, groente, saus en rijst in de slabladeren en geniet

Dit recept is glutenvrij en lactosevrij. Voor een vegetarische en vegan versie kun je het vlees vervangen door shiitake paddenstoelen. Deze kun je net als het vlees marineren en bakken (ook erg lekker). Als je de rijst weg laat, past dit gerecht ook prima in een koolhydraatarm dieet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: