Kokosrijst dessert met mango, limoen en chili

Kokosrijst dessert met mango, limoen en chili

  • Opdieningen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ik ben niet echt een toetjesmens. Bij ons komt er zelden een dessert op tafel, behalve bij bijzondere gelegenheden. Sommige toetjes vind ik echter wel heel erg lekker, zoals tiramisu of chocolademousse. Een van de heerlijkste toetjes is sticky rice met mango uit Thailand. De zachte kokossmaak met zoete mango is perfect voor een zomers nagerecht. Nu lijkt dit toetje heel makkelijk, maar om het echt te maken zoals de Thai het doen is nog niet zo simpel. Zo wordt er speciale ketan kleefrijst gebruikt die geweekt en gestoomd is. Omdat ik het mezelf makkelijker wilde maken, ging ik dus niet voor authentiek Thais. En omdat het gebaande pad toch al verlaten was, besloot ik mijn toetje niet alleen een Aziatisch, maar ook een Mexicaans tintje te geven. Ik weet namelijk dat mango in Mexico vaak wordt gegeten met limoen en chilipoeder. Dat leek me nou echt een heerlijke combinatie. Dit dessert is dus een beetje een probeersel, maar ik vond het resultaat erg geslaagd. Je kunt zelf nog een beetje spelen met de hoeveelheid suiker. Als je van echt zoet houdt, kan je de suiker wel met een theelepeltje extra opschroeven.

Ingrediënten

  • 1 halve rijpe mango
  • 80 gram dessertrijst of sushirijst
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 ml kraanwater
  • Snufje zout
  • 1 limoen
  • Snufje chilipoeder
  • 2 theelepels suiker

Bereiding

  1. Doe de rijst in een zeef en spoel goed af terwijl je met je vingers tussen over de korrels wrijft
  2. Doe de afgespoelde rijst in een pan met de kokosmelk, water, zout en suiker. Breng dit aan de kook en laat dit 15 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.
  3. Ondertussen schil je de mango en snijd 2 helften langs de pit af. Snij de mango nu in dunne plakjes. Haal na 15 minuten de pan met kokosrijst van het vuur en laat afkoelen. De rijst is nu gaar en plakkerig en heeft het vocht opgenomen.
  4. Wanneer de rijst is afgekoeld, verdeel je het over 2 mooie glazen of komen. Maak met de plakjes mango een roos op de rijst (begin met de buitenste laag en werk naar binnen toe)
  5. Was de limoen en rasp wat van de schil over de mangobloemen. Snij de limoen dan open en pers het sap ook over het dessert uit. Strooi ten slotte nog wat chilipoeder er over heen

Dit recept is glutenvrij, vegetarisch en helemaal vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: