Chinees roerei met tomaat

Chinees roerei met tomaat

 • Opdieningen: 1
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Toen ik een aantal jaar geleden mijn broer bezocht in Shanghai, heb ik dit gerecht voor het eerst gegeten. Natuurlijk maakte we vroeger op de camping ook vaak een grote pan met ‘ei, ui en tomaat’, het makkelijkste en lekkerste gerecht als je op vakantie bent, maar in China smaakte het toch heel anders. In het kleine ‘gele tentje’ dat mijn broer mij had aangeraden, zat ik na een lange vliegreis voor een bord stomende rijst met een berg roerei en tomaat erop. Wat was dat lekker. Door vlagen van heimwee die ik wel eens heb aan Chinees eten, heb ik dit gerecht thuis wel eens proberen na te maken. Toch miste er altijd wat en was het niet hetzelfde als het roerei van dat ene gele tentje. Pas sinds kort heb ik het geheim ontrafeld, namelijk sesamolie en rijstazijn. Een kleine hoeveelheid van deze twee producten maakt al een wereld van verschil. Nu geniet ik bijna elke week weer van Chinees roerui met tomaat. Soms op een geroosterde boterham, soms over wat rijst. Meestal eet ik het als lunch, maar als je er wat groenten bij kookt, zoals broccoli of peultjes, kan je hier ook prima een volwaardige avondmaaltijd van maken.

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • 1 grote vleestomaat of 2 kleinere (maar wel heel stevige) tomaten
 • 1 bosui
 • 1 eetlepel olie
 • Scheutje glutenvrije sojasaus
 • Scheutje sesamolie
 • Scheutje rijstazijn
 • Peper en zout naar smaak
 • Eventueel 100 gram rijst

Bereiding

 1. Verwarm de eetlepel olie in een koekenpan. Wil je dit gerecht met rijst eten? Kook dan ook gelijk de rijst gaar volgens de verpakking
 2. Kluts 2 eieren met een scheutje sojasaus en een paar druppels water. Snij de bosui in ringetjes en de tomaten in stukken
 3. Als de olie goed heet is, doe je het ei in de pan. Roerbak het ei op hoog vuur. Wanneer de stukken ei gaar zijn, haal je het uit de pan
 4. Doe gelijk de witte delen van de bosui in de pan en bak even aan. Voeg dan de tomatenstukken toe. Draai het vuur iets lager en bak totdat de tomatenstukken zacht zijn geworden. Mocht het mengsel erg droog worden terwijl de tomaat nog niet helemaal zacht is, dan kun je een scheutje water toevoegen aan de pan zodat het geheel goed gaar kookt
 5. Doe het eerder gebakken roerui bij het tomatenmengsel en voeg nu ook de groene delen van de bosui toe. Breng op smaak met wat zout en peper en voeg ten slotte een scheutje sesamolie en een scheutje rijstazijn toe.
 6. Roer alles nog even goed door elkaar. Giet ook eventueel de rijst af. Serveer in een diep bord of kom

Dit gerecht is glutenvrij, vegetarisch en vegan. Je kunt het met brood, rijst of noedels eten. Voor een koolhydraatarme maaltijd kun je er echter ook voor kiezen om het gewoon zonder iets erbij te eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: