Ghanese jollof rice met red red

Ghanese jollof rice met red red

 • Opdieningen: 3
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Het eerste Afrikaanse recept op mijn site, het werd tijd. Wanneer ik iets Afrikaans kook is dat vaak een gerecht uit een van de noordelijke landen. Meestal iets met couscous. Het continent Afrika heeft natuurlijk veel meer te bieden, en ik verdiepte me een beetje in de West-Afrikaanse keuken. Een gerecht kwam daarbij vaak naar voren: Jollof rice. Dit rijstgerecht verschilt per land en er zijn op internet hele debatten over welke versie het beste is. Een van de dingen die wel overal geldt is dat jollof rice een echt feestgerecht is. Niks wordt gevierd zonder een grote pan jollof rice. Ik koos ervoor om dit keer de Ghanese versie te maken, maar als ik het internet moet geloven moet ik ook een keer de Nigeriaanse variant proberen. Alleen rijst is natuurlijk nog geen maaltijd dus ik wilde er nog iets bij maken. Dat moest ook nog eens vegetarisch zijn vanwege de Week Zonder Vlees. Nu bestaat een ander bekend Ghanees gerecht genaamd ‘red red’. Dit is een pittig stoofpotje met zwarte ogen bonen (black eyes peas). Ik besloot ook nog wat bakbanaan bij te maken. Dit was een topcombinatie. We hebben echt heerlijk gegeten dus dit ga ik zeker vaker maken. Zelf gebruikte ik 1 habanero peper, maar maak het vooral zo pittig als je zelf wil.

Ingrediënten

 • 300 gram Surinaamse rijst of een andere langkorrel rijst
 • 425 gram black eyed bonen
 • 3 middelgrote uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 duimpje verse gember
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 1 tomaat
 • 140 gram tomatenpuree
 • 1 habanero peper (je kunt ook andere pepers gebruiken. de habanero is klein maar heel pittig. Als je Spaanse pepers wilt gebruiken zul je er wel minstens 2 of 3 in moeten doen)
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel tijm
 • 1 groentebouillon blokje
 • 1 bakbanaan
 • 1 bosui
 • Eventueel wat groenten als mais, wortel of doperwten
 • Eventueel wat gemengde sla
 • 4 eetlepels plantaardige olie

Bereiding

 1. Snij 2 uien grof en maal met een eetlepel olie helemaal fijn met een staafmixer of keukenmachine. Verhit een eetlepel olie in een pan (zorg dat je een goede pan met deksel hiervoor gebruikt). Bak de uienmoes op middelhoog vuur tot deze bruin wordt
 2. Doe de tomatenblokjes, 70 gram tomatenpuree en de helft van de habanero bij elkaar en maal dit ook goed met de staafmixer of keukenmachine. Doe het tomatenmengsel bij de uien in de pan
 3. Doe de kerrie, knoflookpoeder, tijm, gemberpoeder en de helft van het bouillonblokje in de pan. Doe ook een glaasje water erbij en roer goed. Draai het vuur lager en laat dit even pruttelen.
 4. Snij eventueel de wortel en pak wat mais en doperwten. Doe dit samen met de rijst in de pan en roer goed door het tomatenmengsel. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan, liefst met een vel aluminiumfolie ertussen. Zo kan de rijst goed gaar stomen. Heb je geen goed afsluitbare pan? Dan kun je de rijst ook een paar minuutjes voorkoken
 5. Nu kunnen we de red red maken. Snij de halve habanero, ui, knoflook en verse gember fijn. Verhit een eetlepel olie in een nieuwe pan. Bak eerst de ui aan en voeg daarna de knoflook en gember toe. Bak dit samen tot het lekker begint te ruiken. Snij de tomaat in blokjes en doe dit samen met 70 gram tomatenpuree, de paprikapoeder en de overige helft van het bouillonblokje in de pan. Voeg een half glas water toe en laat dit op laag vuur pruttelen. Snij de bosui in ringetjes en spoel de bonen in een vergiet. Doe ook de bosui en de bonen in de pan en laat dit weer lekker pruttelen
 6. Snij de bakbanaan in schuine plakken en verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de banaanplakjes op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en leg op een vel keukenpapier
 7. Kijk weer even naar je jollof rijst. Als deze nog niet gaar is, maar wel al bijna helemaal drooggekookt is, kun je nog wat water toevoegen. Is de rijst gaar maar juist nog te nat? Draai het vuur dan iets hoger en roer goed door de rijst met de deksel eraf tot het vocht verdampt is.
 8. Serveer de jollof rice met een paar lepels red red, wat bakbanaan en eventueel wat frisse gemengde sla

Dit recept is glutenvrij, vegetarisch en helemaal vegan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: