Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees, dus ook onze pasta avond moest vegetarisch zijn deze keer. Wat is er dan makkelijker dan een super Italiaans recept dat van zichzelf al vegetarisch is? Spaghetti aglio, olio e peperoncino, ofwel spaghetti met knoflook, olie en peper, is een heel eenvoudig gerecht, zoals veel pastagerechten in Italië zijn. Omdat het recept maar om enkele ingrediënten draait, is het wel van belang dat die producten van goede kwaliteit zijn. Normaal gesproken gebruik je extra vierge olijfolie bijvoorbeeld alleen als saladedressing, maar in dit recept is de beste olijfolie wel geschikt om te verwarmen. Ik heb het geluk dat ik familie in Portugal heb die zelf olijfolie maken, dus ik heb altijd een fles met de heerlijkste olijfolie in de kast staan. Omdat deze spaghetti van zichzelf zo simpel is, vind ik het lekker om er een uitgebreide salade bij te maken. Als je meer tijd hebt kun je er ook een bijgerecht van geroosterde groenten als aubergine en courgette bij serveren.

Ingrediënten

 • 200 gram spaghetti
 • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode peper, of 2/3 theelepels gedroogde chilivlokken
 • 1 bosje verse platte peterselie
 • Eventueel wat geraspte pecorino romano

Bereiding

 • Kook de spaghetti beetgaar. Bewaar voor je deze afgiet 2 kopjes kookwater
 • Verwijder de zaadjes van de rode peper en snij deze in dunne halve ringetjes. Snij de knoflook en de verse peterselie fijn
 • Verwarm de olijfolie in een hapjespan op laag vuur. Bak hierin de knoflook en de rode peper (of chilivlokken) zachtjes aan. Pas op dat het niet te hard gaat, we willen de knoflook niet aanbranden, maar mooi bruin bakken
 • Voeg een scheutje kookwater toe aan de olie en doe de afgegoten spaghetti in de pan. Roer goed door en laat het vuur laag. Voeg als het nodig is nog wat extra kookwater toe. Roer ook de fijngesneden peterselie door de pasta
 • Serveer je spaghetti in een diep bord met een goedgevulde salade en eventueel wat geraspte pecorino romano

Dit recept is glutenvrij en van zichzelf al vegetarisch. Wil je het vegan houden? Laat dan de pecorino weg. Voor een koolhudraatarme variant zou je de spaghetti kunnen vervangen door courgetti.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: