Vegetarische lahmacun

Vegetarische lahmacun

 • Opdieningen: 2
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Tegenover ons huis zit een Turks winkeltje. Daar ga ik wel eens naar binnen om écht lekkere tomaten of eetrijpe avocado’s te kopen (en niet die harde knotsen die vaak in de supermarkt worden aangeprezen als ‘eetrijp’). Vaak liggen er ook een aantal versgebakken lahmacuns, ofwel Turkse pizza’s, op de toonbank. Deze zijn natuurlijk absoluut niet glutenvrij, dus besloot ik ze zelf te maken. Omdat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is, maak ik ze met vega gehakt van Quorn in plaats van runder- of lamsgehakt. Het was de eerste keer dat ik ooit lahmacun probeerde te maken, maar gelukkig kwam ik dit recept tegen op de Nederlands-Turkse foodblog van Eslem. Deze heb ik dus wel aangepast tot een glutenvrij en vegetarisch recept. Het uitrollen van het glutenvrije deeg was soms wat lastig. Ik kreeg de lahmacuns dan ook niet zo dun als ik hoopte. De smaak was echter prima, en de Turkse pizza’s waren zacht genoeg om goed op te rollen. Echt weer eens wat anders, en nu weet ik ook eindelijk hoe een Turkse lahmacun smaakt.

Ingrediënten

 • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
 • 1 half zakje gedroogde gist (3,5 gram)
 • 2 theelepels Turkse yoghurt
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • Zout en peper
 • 135 ml lauwwarm water
 • 1 pakje Quorn vega-gehakt (175 gram)
 • 1 kleine ui
 • 1 halve rode paprika
 • 1 groene of rode peper
 • 1 tomaat
 • 1 handje verse platte peterselie
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 2 theelepels sumac
 • 1 theelepel rode chilivlokken
 • 1 zak gemengde sla of ijsbergsla\
 • scheutje citroensap
 • 1 theelepel olijfolie

Bereiding

 1. Meng de gist door het lauwwarme water en laat 10 minuutjes staan
 2. Doe het meel, de zonnebloemolie, de yoghurt en het zout in een kom. Doe het gistwater erbij en kneed goed door tot een gelijkmatige deegbal. Als het deeg wat te nat is, kun je nog wat meel toevoegen. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe
 3. Smeer de kom goed in met wat olie en laat de kom met het deeg 30 minuten rijzen (ik heb zelf de oven op 50 graden gezet en de kom bedekt met een vochtige theedoek in de oven gezet)
 4. Maak ondertussen de vulling: Snij de paprika, ui, peper en tomaat in stukken en doe deze met het vega-gehakt, de peterselie, de sumac, de chilivlokken, de tomatenpuree en de peterselie in een kom. Maal even kort met een staafmixer of keukenmachine fijn. Ik heb de vulling enigszins grof gehouden
 5. Maak ook alvast de sla aan met wat citroensap, olijfolie. peper en zout
 6. Pak het gerezen deeg erbij. Verdeel dit in 4/5 bolletjes. Strooi flink wat glutenvrij meel over je aanrecht en rol een bolletje uit tot een pizza die in je koekenpan past. Smeer flink wat vulling over het deeg en laat de randjes vrij. Zet een koekenpan op je middelgrote pit op middelhoog vuur. Vouw je lahmacun voorzichtig dubbel en leg aan de ene kant van de pan. Vouw de lahmacun nu weer open en verdeel eventueel de vulling weer goed. Doe nu een deksel op je koekenpan en laat de pizza ongeveer 4 minuten bakken. De randjes moeten hard zijn en de onderkant lichtbruin. Ondertussen kun je de volgende deegbal uitrollen. Als de lahmacun klaar is, leg je deze tussen 2 theedoeken in. Daarmee voorkom je dat deze hard wordt
 7. Doe hetzelfde voor alle deegballen. Stapel de lahmacuns steeds met de vullingen op elkaar
 8. Rol de lahmacuns op met de sla. Je kunt eventueel nog wat komkommer en tomaatjes erbij in rollen. Traditioneel gezien hoort er geen knoflooksaus op een lahmacun, maar dat heeft verder ook nog nooit iemand tegengehouden, dus als je daarvan houdt: ga ervoor

Dit recept is glutenvrij en vegetarisch. Voor een vegan variant kun je het Quorn gehakt (o.a. gemaakt van scharreleiwit) vervangen door bijvoorbeeld verkruimelde tofu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: