Spaghetti di papà

Spaghetti di papà

  • Opdieningen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Hoewel mijn moeder in mijn kindertijd het meeste bakte en kookte voor ons, heb ik ook herinneringen van dagen dat onze vader in de keuken stond. Hoewel ik niet zo goed weet wat hij dan eigenlijk maakte, afgezien van zijn geliefde rode kool, kan ik me nog één gerecht goed herinneren: pasta met champignons en ham in een tomatensaus. Mijn vader noemde het toen ‘spaghetti milanese’, maar toen ik laatst een soort nostalgische craving kreeg voor deze pasta, bleek het internet er niet over uit te zijn wat spaghetti milanese was. Sommige recepten waren met saffraan, andere met ansjovis en weer andere met gepaneerde kalfslapjes. Of ze in Italië deze pasta met ham en champignons zouden herkennen weet ik niet, dus ik ga er maar van uit dat het een Hollandse uitvoering is. Daarom doop ik dit gerecht vanaf nu om tot ‘Spaghetti di papà’.

Ingrediënten

  • 200 gram glutenvrije spaghetti
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 150 gram hamblokjes
  • 140 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Eventueel wat verse peterselie en geraspte grana padano

Bereiding

  1. Kook de spaghetti volgens de verpakking
  2. Hak de ui en knoflook fijn en snij de champignons in blokjes
  3. Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en bak aan tot deze helemaal zacht en een beetje bruin zijn. Voeg dan de knoflook en blokjes champignons toe
  4. Bak totdat de champignons slinken en bruinig van kleur worden. Voeg nu de hamblokjes toe en roer
  5. Doe de tomatenpuree in de pan. Vul het lege blikje 2x met water (liefst het kookwater van de spaghetti) en doe dit ook in de pan
  6. Voeg de kruiden en peper en zout naar smaak toe. Wees niet te zuinig met het zout. Als de saus nog niet zo goed smaakt, kun je ook een theelepel suiker toevoegen. Dit brengt de tomatensmaak goed naar voren. Laat de saus nog even pruttelen
  7. Giet de spaghetti af en roer deze voorzichtig door de saus. Serveer met een gevulde salade. Je kunt eventueel nog wat verse peterselie en geraspte kaas over de spaghetti strooien

Dit recept is glutenvrij. Voor een vegetarisch en vegan variant kun je de hamblokjes vervangen door in stukjes gesneden plakjes vega ham (te vinden bij het broodbeleg). Let op: niet alle merken vega ham zijn helemaal diervrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: